Drivende godt om savnet av far

Sympatisk ungdomsroman om solidaritet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNGDOMSBOK: Er ungdomslitteraturen et unødig trinn før voksenboka, eller en nyttig mellomstasjon for uerfarne lesere? Og når den fram til ungdom? Kristin A. Sandbergs bok har gode muligheter til nettopp det. For mens merkelappen ungdomsbok virker unaturlig på noen utgivelser, er «Drita lei damer» en opplagt kandidat: Romanen har et enkelt språk, et godt driv, og en oversiktlig og stram struktur. Den litterære spenstigheten kunne vært større, men tematikken er avgjørende nok: Hvordan er det å være tretten år og ikke vite hvem far er?

Uten far

Rune er «drita lei damer». Han har alltid vært omgitt av dem, fra barnehagen til skolehverdag. Og hjemme, der han bor sammen med moren. Den danske faren har han aldri møtt. Med tenåringsfasen er behovet for ham blitt mer prekært.Bestevennen Edvard er fortelleren, og med hans blikk ser vi hvordan Rune strever. I klassen, og etter skoletid. Han tumler med spørsmålet om han skal kontakte faren. Det er en slitsom tid, men kompisene overlever med litt humor:«- Heter han ib? Jeg smilte veldig bredt. - Det er ingen som heter ib. Heter\'n ikke noe mer? - Jeg veit det. Rune smilte også. - Det høres ut som en lyd. En lyd fra noen som blir kvalt. Rune holdt hendene sine rundt halsen og lot som han holdt på å bli kvalt. - Ib! Iiiiib! ropte han hest og skjelte med øynene mot nesa. Det lo vi ganske mye av.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer