- Drivende, reflektert og uvanlig godt skrevet debutroman

«Manhattan Skyline».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Mange er de internasjonale forfatterstjernene som de siste åra har skrevet romaner om 11. september – så mange at fenomenet nærmest er blitt en egen sjanger. Nå får giganter som Don DeLillo og Jay McInerney konkurranse fra en norsk debutant som heter Nils Henrik Smith (f. 1980).

DeLillo klinger da også tydelig med i Smiths ambisiøse «Manhattan Skyline», full som romanen er av refleksjoner over terror, mystiske undergrunnsbevegelser og retningsforvirrede mannlige akademikere.

Men Smith bruker 11. september primært som utgangspunkt og rammeverk: «Manhattan Skyline» er først og fremst historien om 30 år gamle Aksel Eriksen, begavet stipendiat i filosofi, tidligere utenlandssoldat, deltidspappa til seks år gamle Tomas og sønn av en alenemor som jobbet på likningskontoret i en norsk småby, men begikk selvmord da Aksel var 26.

Tidshopp

Aksels historie fortelles episodisk – fortida hans avdekkes litt etter litt. Leseren følger ham på hybelfest som fersk student, på fødeavdelingen nyttårsaften 2000 da resultatet av hans første one-night-stand kommer til verden, i moras begravelse der presten viser seg å ha hatt et forhold til henne og på filosofikongress i de svenske skoger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer