Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Drivende, reflektert og uvanlig godt skrevet debutroman

«Manhattan Skyline».

BOK: Mange er de internasjonale forfatterstjernene som de siste åra har skrevet romaner om 11. september – så mange at fenomenet nærmest er blitt en egen sjanger. Nå får giganter som Don DeLillo og Jay McInerney konkurranse fra en norsk debutant som heter Nils Henrik Smith (f. 1980).

DeLillo klinger da også tydelig med i Smiths ambisiøse «Manhattan Skyline», full som romanen er av refleksjoner over terror, mystiske undergrunnsbevegelser og retningsforvirrede mannlige akademikere.

Men Smith bruker 11. september primært som utgangspunkt og rammeverk: «Manhattan Skyline» er først og fremst historien om 30 år gamle Aksel Eriksen, begavet stipendiat i filosofi, tidligere utenlandssoldat, deltidspappa til seks år gamle Tomas og sønn av en alenemor som jobbet på likningskontoret i en norsk småby, men begikk selvmord da Aksel var 26.

Tidshopp

Aksels historie fortelles episodisk – fortida hans avdekkes litt etter litt. Leseren følger ham på hybelfest som fersk student, på fødeavdelingen nyttårsaften 2000 da resultatet av hans første one-night-stand kommer til verden, i moras begravelse der presten viser seg å ha hatt et forhold til henne og på filosofikongress i de svenske skoger.

Ikke alle vil være bekvemme med romanens stadige hopp fram og tilbake i tid, som nå og da setter orienteringssansen på prøve.

Men den innsatsen er det all grunn til å gjøre, for «Manhattan Skyline» har imponerende driv og tempo. Ikke minst er Nils Henrik Smith en uvanlig språksikker debutant. Ikke bare har han sjeldent godt øre for troverdig dialog; han veksler uanstrengt mellom det knappe og kjappe og lange, omstendelige setninger (noen vil muligens synes at han nå og da forsøker å legge seg i overkant tett på Dag Solstads språk).

Smith viser seg dessuten som en kunnskapsrik forfatter som benytter alt han kan effektivt og sikkert. En roman som åpner med setningen «Han lengtar etter eit språk som kan forandre verda» legger ikke pretensjonsnivået lavt. Men om noe av tankegodset framstår som velkjent, synes jeg Aksel Eriksen-figuren og hans vanskelige følelsesliv etter hvert lever opp til starten og vel så det. Morsom kan han også være.

DEBUTERER: Nils Henrik Smith. Foto: INGEBORG SKRUDLAND
DEBUTERER: Nils Henrik Smith. Foto: INGEBORG SKRUDLAND Vis mer

Innholdsrik

Et større problem er at ikke alle de mange delhistoriene framstår som like relevante for hovedfortellingen. Smith har mye han vil ha sagt: «Manhattan Skyline» er en god skildring både av forholdet mellom Aksel og sønnen hans, av ung studenttilværelse og av forholdet mellom en mor som tar livet av seg og sønnen hennes, og gjennom deres forhold av hvor lite selv mennesker som tilsynelatende er svært nære egentlig vet om hverandre. Boka tematiserer språk, historie, mannsrolle, livs-/samfunnssyn og akademikerliv.

Men romanen introduserer også en barndomskamerat av Aksel som har forsvunnet/begått selvmord og hans sørgende unge enke, ei jente i Aksels gård som han ser bli slått og siden oppsøker på merkverdig vis og en gift kvinne Aksel har et heller uavklart møte med i barndomshjemmet sitt.

Ofte, men slett ikke alltid, bruker Smith dem til å kaste nytt lys over Aksel-karakteren. «Manhattan Skyline» inneholder dessuten flere episoder man ikke umiddelbart blir klok på: En amerikansk kvinne som Aksel flere ganger ser tisse på seg offentlig; en drømmeaktig sex/narkotikascene der Aksel holdes fast av en gruppe narkomane. Kanskje hadde romanen tjent på å inneholde noe færre historier – som heller kunne utdypes grundigere.

Heller ikke 11. september-temaet, og den mystiske undergrunnsgruppa som Aksel kanskje/kanskje ikke til slutt lar seg forsvinne inn i, blir forfulgt særlig langt. På den annen side: «Manhattan Skyline» er en så smart, perspektivrik og språksterk romandebut at jeg allerede ser fram til å lese Nils Henrik Smiths neste utgivelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling