<strong>GLEMMES IKKE:</strong> En demonstrant i Hongkong klistrer opp en plakat med bilde av Liu Xia, kona til den fengslede freddsprisvinneren Liu Xiaobo. Liu Xia sitter i husarrest med alvorlige hjerteproblemer. Foto:  AFP / NTB Scanpix
GLEMMES IKKE: En demonstrant i Hongkong klistrer opp en plakat med bilde av Liu Xia, kona til den fengslede freddsprisvinneren Liu Xiaobo. Liu Xia sitter i husarrest med alvorlige hjerteproblemer. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Driver folk i døden

Liu Xia, kona til den kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobo, har fått alvorlige hjerteproblemer i sin husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det kjent, via en hastemelding fra Amnesty International, at 53-årige Liu Xia har hatt et hjerteinfarkt. Det skal ha skjedd i januar, og Liu Xia skal ha fått øyeblikkelig hjelp på et sykehus i Beijing. Legene anbefalte to ukers innleggelse og ytterligere medisinske undersøkelser, men hun ble sendt hjem igjen - til husarresten - umiddelbart.

Liu Xia har vært holdt som fange i sin egen leilighet siden mannen, Liu Xiaobo, ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Hun har sporadisk fått lov til å besøke sin mann i fengselet som ligger i en annen kant av Kina, der han soner en dom på 11 år for undergravende virksomhet. Liu Xia er verken dømt eller anklaget for noen forbrytelse, men blir likevel holdt i fullstendig isolasjon av de kinesiske myndighetene.

I løpet av det siste halvåret har det gått fram av telefonsamtaler med familien hennes at hun er sterkt deprimert og at helsetilstanden hennes er for raskt nedadgående. Nå avsløres det altså at hun i tillegg sliter med en alvorlig hjertelidelse. Etter hjerteanfallet i januar skal hun ha oppsøkt sykehuset igjen under politieskorte i begynnelsen av februar. Der ble hun enda en gang diagnostisert med hjerteproblemer og anbefalt videre behandling. Sykehuset nektet imidlertid å skrive henne inn. Hun ble sendt hjem igjen.

Nyheten om Liu Xias helseproblemer kommer bare få uker etter at en annen aktivist, Cao Shunli, døde under et fengselsopphold. Hun  var innlagt på sykehus med tuberkulose, etter angivelig å ha blitt nektet adekvat behandling i fengselet. Cao ble meldt savnet i september i fjor etter å ha deltatt med andre aktivister i en to måneder lang sit-in-aksjon utenfor kinesisk UD i Beijing. Kravet deres var at vanlige folk skulle få levere bidrag til Kinas årlige rapport om menneskerettigheter.

Cao Shunli ble stanset av politiet på flyplassen da hun var på vei til Geneve for å delta i et skoleringsprogram om sivile rettigheter i forkant av en rapport, kjent som Universal Periodic Review, om Kinas praksis på området. Hun ble offisielt arrestert i oktober i fjor, anklaget for å «oppsøke krangler og yppe til problemer». Etter at dødsfallet ble kjent har kinesiske myndigheter toet sine hender og avvist at Cao ble nektet behandling i fengselet. Saken er likevel tatt opp av FNs menneskerettighetsråd der Kina selv er blant de 47 medlemslandene.

Nå har både USA og EU anklaget Kina for å bruke fengslinger og trakassering til å bringe dissidenter og opposisjonelle til taushet. Det er all grunn til å frykte at flere av de fengslede demokratiforkjemperne ikke får tilgang på nødvendig medisinsk hjelp verken i fengslene eller hjemme i husarrest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer