Drömfakulteten

Suveren og grensesprengende stilistisk vri på den problematiske romanbiografisjangeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hipp. Hipp. Hurra. Unge Sara Stridsberg fikk Nordisk Råds litteraturpris for 2007. Det betyr at juryen har gjort jobben sin. De har kun tatt rene litterære hensyn - og dømt etter enkeltverk. Uten å bry seg om at Sverige nå har mottatt prisen dobbelt så mange ganger som de andre nordiske landene. Og at de fikk den i fjor. At Stridsberg vant, betyr også at de våget å satse på en ung, frisk og nyskapende stemme. For med sin suverene stilistiske lekenhet er «Drömfakulteten» slående lesning.

Seksuelt misbrukt

Stridsberg har tatt utgangspunkt i den virkelige personen Valerie Solanas. Sekstitallsskjebnen Solanas ble seksuelt misbrukt som barn. Hun livnærte seg som prostituert og narkoman ved siden av psykologistudier. Hun satt i fengsel, og var innlagt på mentalsykehus. Solanas var forfatter av det ekstremt mannshatende «Scum Manifest». Og fremst av alt, hun ble herostratisk berømt for å ha forsøkt å drepe Andy Warhol med flere skudd. Solanas skjebne er med andre ord sterke saker, og enhver fiksjonalisering står i fare for å ende med det rene melodrama. Det unngår Stridsberg i denne poetiske fiksjonen. I stedet for å snike seg inn i Solanas med et slapt forteller-jeg, velger Stridsberg å ringe henne inn. Hun nærmer seg henne utenfra - fra alle vinkler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer