Anmeldelse: Erle Marie Sørheim - «Til Berlin faller»

Dro til konsentrasjonsleire for å gi norske fanger mat

Hva trakk nordmenn til Berlin før utbruddet av andre verdenskrig, og hva førte dem dit under krigen?

SACHSENHAUSEN: Familien til norske Wanda Heger ble sendt til eksil i et slott utenfor Berlin under krigen. Hun oppsøkte norske krigsfanger i konsentrasjonsleire og fengsler for å gi dem mat.
SACHSENHAUSEN: Familien til norske Wanda Heger ble sendt til eksil i et slott utenfor Berlin under krigen. Hun oppsøkte norske krigsfanger i konsentrasjonsleire og fengsler for å gi dem mat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter 1933 var Berlin hovedstad i nazistenes tredje rike, det politiske og kulturelle sentrum i et stadig mer selvsikkert og aggressivt regime. Hva trakk nordmenn til Berlin før utbruddet av andre verdenskrig, og hva førte dem dit under krigen?

I «Til Berlin faller» introduserer Erle Marie Sørheim leseren for en håndfull utvalgte personer. Vi følger krigskorrespondent Theo Findahl og hans nevø Sverre Bergh, ingeniørstudent ved den tekniske høgskolen i Dresden og spion for de allierte. Tre andre sentrale personer er universitetsrektor Didrik Arup Seip, advokat Johan Bernhard Hjort og hans datter Wanda – nitten år da Norge ble okkupert, gift Heger i 1945.

I Berlin under krigen

Hvorfor akkurat dem? I bokas forord forteller Sørheim at utgangspunktet for prosjektet var krigsdagsbøkene til Theo Findahl, tysklandskorrespondent for Aftenposten. Der ble en rekke nordmenn nevnt, og Sørheim undret seg over hva de gjorde i Berlin mens Norge var okkupert. Persongalleriet vokste, her var «NS-medlemmer, rikfolk, skuespillere og ungjenta Wanda Heger», skriver Sørheim. Personene har i tillegg til felles at de alle har gitt ut bøker om krigsåra (med unntak av J.B. Hjort, som er biografert av Ivo de Figueiredo).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer