Drømmedag på kino.

Lørdag 4 november er det duket for en nasjonal kinodugnad. Filmer til halvpris og en rekke førpremierer er klar til å nytes.

Den Store Kinodagen kan by på noe for enhver smak - uansett om du er filmfantast, barnefamilie eller rett og slett har lyst å gå på kino.

For barna står det dinosaurer på plakaten i Disneys påkostede dataanimerte eventyr, «Dinosaur». For de som er mer kulturelt orienterte befinner kvinnene seg øverst i Penelope Cruz filmen «Woman on Top». og for de som liker det makabre og groteske kan Jennifer Lopez tilfredsstille behovet til de fleste i trilleren «The Cell».

- Vi kan greie alt, bare vi går på kino,

sier kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen og siterer dermed kinoentusiasten, Woody Allen.

Moræus Hansen vil gjerne understreke at kinoopplevelsen er unik. I en hverdag som blir stadig med fragmentert og stressende skal kinoen være et fristed.

- Kinoen er et sted vi går for å drømme oss bort, hvor vi kan flykte inn i fantasiens verden Den kan være vakker, morsom, spennende og farlig, sier Ingeborg Moræus Hanssen.

Den Store Kinodagen er et fellesløft mellom Film & Kino, lokale kinoer og filmdistribusjonsbyråene.

- Den Store Kinodagen er en gavepakke til et trofast kinopublikum landet over, sier Stine Helgeland fra styringsgruppa i Den Store Kinodagen.

Fenomenet Den Store Kinodagen har eksistert i tre år. I 1998 hadde dagen 108 000 besøkende på landsbasis, mens den i fjor hadde økt til 180 000 besøkende.

- I år skal vi slå den rekorden, sier Stine Helgeland.

For på tross av utviklingen av hjemmekinoer og bredbåndsmuligheter, som gjør at vi snart kan få 800 kanaler hjem i stua vår, så har kinoen greid å bevare sin magi.

Mørkets magi.

En av de tydeligste trendene i samfunnet i dag er urbanisering og det såkalte singlelivet. En viktig del av dette er at folk går mer ut.

- Den urbane trenden er at folk setter utelivet og den sosiale omgangen i høysetet og kinoen er en viktig del av folks kulturelle bilde, sier sosiolog Trond Blindheim.

Det kan altså tyde på at ryktene om kinoens død er sterkt overdrevet - i alle fall i urbane strøk.

-I følge en fersk undersøkelse blant ungdommer viser det seg at 73 prosent sier at det å gå på kino er det morsomste de vet - neste etter shopping vel og merke, sier Trond Blindheim.

Da er det bare å planlegge kinodagen grundig. I Oslo blir det fest på samtlige av byens kinoer og du kan se film hele dagen. Noen kinoer rundt om det ganske land kjører til og med film 24 timer i døgnet

Woman on Top
Dinosaur
The Cell