Drømmedebuten

Heidi Linde (29) opplever alle debutanters drøm. Romanen hennes er med på høstlista til Bokklubben Nye Bøker. Men Kristin Valla, som debuterte på samme måte for to år siden, mener det ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel å komme på bokklubblista.

- Dette er overraskende og skremmende. Det er jo ikke akkurat slik at jeg identifiserer seg med de andre store forfatterne på bokklubbens liste, sier Heidi Linde, som nettopp er ferdig utdannet ved manuslinja på Lillehammer.

Debutromanen «Under bordet» er handler om tilværelsen til en ung avhoppet legestudent i et kollektiv.

Selv lå Linde fyllesyk etter eksamensfesten og lurte på hva hun skulle gjøre med livet sitt da forlaget ringte og sa at boka var antatt. Gjennom bokklubben vil hun nå ut til titusenvis av lesere.

- Foreløpig kjennes dette uvirkelig, men jeg blir veldig motivert, sier hun.

- Ikke kvalitetsstempel

- Det er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel å komme på bokklubblista, sier Kristin Valla.

Hun ble selv å bli tatt inn i det gode selskap med debutromanen «Muskat».

Det er to år siden Kristin Valla ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker sammen med Ingvar Ambjørnsen.

Her solgte hun 33 000 eksemplarer av romanen «Muskat.» Det ga henne stor økonomisk frihet.

Allmenn og underholdende

- Men det blir ikke nødvendigvis oppfattet som et kvalitetsstempel av opinionen å være i bokklubben. Vi forfattere blir beskyldt for å ha tenkt for kommersielt når vi skriver, sier Valla. Hun følte heller ikke selv at det var et tegn på høyt litterært nivå da hun fikk vite at hun var antatt i Bokklubben Nye Bøker.

- Jeg tenkte vel mer at jeg hadde skrevet ei bok som passet inn i kriteriene for en bokklubbdebut: At den var allmenn og underholdende.

Økonomisk frihet

Bokklubbdebuten betydde likevel at Valla kunne slutte som journalist, og konsentrere seg om skrivingen på heltid. Det er hun takknemlig for.

- Jeg synes jo det er enormt positivt at bokklubben tar inn debutanter, og ikke bare satser på etablerte navn. Jeg ble løftet fram, og jeg fikk mye mer oppmerksomhet enn jeg ellers ville fått.

Valla arbeider nå med sin andre roman, som kommer i løpet av neste år.

- Den er veldig annerledes enn den første, både i stil og tema, forteller hun.

- Ingen mal

- Jeg pleier å si at det ikke finnes noen mal for hvilke bøker vi tar inn på lista, sier Tuva Ørbeck Sørheim, redaktør for Bokklubben Nye Bøker. Hun benekter derved at det finnes noen gitte kriterier for hvordan en bokklubbsuksess skal være, slik som Valla hevder.

I høst kan Ørbeck Sørheim skilte med navn som Jan Kjærstad, Dag Solstad og Kjartan Fløgstad på sin liste. Hun er spesielt fornøyd med at hun har fått med en debutant.

- Jeg synes Lindes roman først og fremst er preget av fortellerglede. Jeg fikk lyst til å flytte inn i kollektivet til hovedpersonen da jeg leste den.

Sørheim gleder seg også over å ha Jonny Halberg på lista. Hun tror dette kan bli forfatterens gjennombrudd for et større publikum.

- Med «Flommen» var det mange som merket seg Hallberg. Men jeg tror han har til gode å nå ut til det store publikum.

Sterk liste

Rundt 70 prosent av all ny norsk skjønnlitteratur distribueres nå gjennom bokklubbsystemet. Sørheims liste er derfor bestemmende for hva som ligger på de fleste norske nattbord til høsten. Geir Pollen, formann i Norsk Forfatterforening, mener norske bokhandlere nå bare er et supplement til bokklubben når det gjelder salg av skjønnlitteratur.

- Utvelgelsen av bøker til bokklubbene blir ekstremt viktig, sier Pollen.

- Hva synes du om høstens liste fra Bokklubben Nye Bøker?

- Denne lista er det vanskelig å kritisere. Lista er uvanlig sterk. Den holder et stødig kvalitetsmessig nivå, med mange godt innkjørte navn, sier Pollen. Han skulle likevel ønske at bokklubbene våget å ta flere sjanser.

Stødig litteratur

- Bokklubbsystemet framelsker en viss type litteratur. Den typiske boka er stødig, uten for mange krumspring. Jeg synes generelt de tar oppsiktsvekkende få sjanser, sier Geir Pollen.

Ørbeck Sørheim er ikke enig.

- Det overraskende kan selge veldig bra. Den romanen som har solgt best hos oss i år, er «Don Quijote», som vi ga ut i forbindelse med Verdensbiblioteket. Den solgte utrolige 43 400 eksemplarer.

ÆREFRYKT: Heidi Linde er i godt selskap på bokklubbenes liste til høsten. - Foreløpig kjennes dette uvirkelig, men jeg blir veldig motivert, sier Linde.