Drømmeflukten

At depresjon avler mesterverk stemmer sjelden. Men heldigvis skjer det.

- Det finnes de som tror at bare man er miserabel nok, lager man glimrende musikk. Sannheten er at når du er ekstremt lagt nede, gir du fullstendig faen i å lage musikk. Det siste jeg tenkte på var å lage et album. Jeg hadde det ikke jævlig med vilje, sier Jonathan Donahue, vokalist og låtskriver i det amerikanske bandet Mercury Rev.

Donahue som tidligere spilte i Flaming Lips har ingen forklaring på hvorfor Mercury Rev etter tre album og flere års helvete, plutselig kom opp med en plate som har fått kritikerene til å spontanejakulere. Den engelske musikkavisa NME og gratisavisa Natt&Dag har utropt «Deserter´s Songs» til årets album allerde før året er omme, og Melody Maker skriver at Mercury Rev må headline enhver musikkfestival neste år.

- De siste tre årene har vært et rent helvete for oss alle, og på mange måter reflekterer «Deserter´s Songs» denne tida. Jeg ønsket ofte at jeg var et annet sted, og med «Deserter´s Songs» skapte jeg en slags fantasiverden. Et drømmeland hvor jeg kunne flykte fra all elendigheten, forteller Donahue.

- DET ER UMULIG Å FORUTSE hvordan pulikum og pressen vil reagere. Jeg har ikke gjort noe annerledes på dette albumet enn jeg har gjort tidligere. Eneste forskjellen er at gitarene er mindre støyende og sangene er mer fokuserte, sier Donahue.

Det var etter bandets tredje album, «See you on the other side» fra 1995 problemene ble uutholdelige selv for Mercury Rev som var kjent for å sloss på scenen og drite i å øve. Etterhvert sloss de også bak scenen og kommuniserte nesten bare på et fysisk baskeplan eller i narko- og alkoholrus. Vokalist Donahue ble uvenner med gitarist Grasshopper. De mistet platekontrakten med Sony, samtidig som alle de seks medlemme slet med personlige problemer. Den tidligere vokalisten David Baker hadde allerede forlatt bandet i likhet med Dave Fridmann som var så alkoholisert og utagerende at han fikk sparken. Til slutt forsvant også fløytist Suzanne Thorpe og trommis Jimi Chambers ut i perifirien. Så selv om «See you on the other side» fikk positiv mottagelse, var det ingen i Mercury Rev som lenger interesserte seg for bandets framtid. Donahue fikk nervøst sammenbrudd, mens Grasshopper i seks måneder pleiet sjelslivet i kloster.

- NÅR PRIVATLIVET GÅR TIL HELVETE, går bandet gjerne den samme veien, sier Donahue som etter å ha redusert narkotika- og alkoholforbuket, bestemte seg for å ta opp kontakten med Grasshopper og lage musikk igjen. Bandet fikk platekontrakt med V2 etter å en stund ha vært kontraktløse.

- Er plata «Deserter´s Songs» et speilbilde av deg privat?

- Ja, på mange måter. Jeg er veldig svevende og drømmende. - Vakker?

- Skjønnhet stammer fra frykt. Jeg er en veldig usikker og sjenert person og føler meg ikke vakker utseendemessig. Noen ganger ser du en sexy dame og tenker at faen hun skulle jeg gjerne hoppet til sengs med. Da er det deprimerede å vite at sjansene er minimale. Det eneste jeg kan gjøre er å lage vakker musikk og håpe at det hjelper. - Hjelper det?

- Ikke bestandig. Men det har hendt. He he he.