Drømmegris

Egenartet og ordløs serieroman med marerittliknende preg.

||| TEGNESERIE: Dessverre er omslaget til den velrenommerte amerikanske tegneren Jim Woodrings (57) første utgivelse her til lands, «Værverk», ulekkert og barnebokaktig. For mellom de stive permene er den elegant tegnede utgivelsen både interessant og original.

Fin rytme
Woodring, hvis bok utkommer i Norge før den sendes ut på prestisjeforlaget Fantagraphics i hjemlandet, har laget en slags tegneserieroman på rundt hundre sider der tale og ord er helt fraværende. Det gir lesningen en uvanlig, men fin rytme. Man kommer overraskende raskt inn i det, og Woodrings svart-hvite tegninger av menneskeaktige dyreskikkelser i et slags eksotisk månelandskap, forteller en hel del først og fremst ved hjelp av ansiktsuttrykk.

ABSURDITET: En form for surrealisme preger Jim Woodrings serier.
ABSURDITET: En form for surrealisme preger Jim Woodrings serier. Vis mer

Dessuten er det mye action her: Dramatiske kamper der voldsomme krefter spilles ut leder tankene både til myten, eventyret og fantasysjangeren. Noe drømmeaktig hviler over historien, der ting som tilsynelatende hører hjemme i ulike verdener plutselig kan befinne seg i samme rute.

Figurene er kjente fra tegnerens tidligere utgivelser: Det ubestemmelige dyret Frank, som legger ut på piknik sammen med sine to faste følgesvenner, og en menneskegris som forsøker å forsyne seg fra nistekurven uten hell, for deretter å bli bokas hovedfigur. Grisen blir tatt til fange av en djevelliknende skikkelse og sperret inne i den skremmende hula hans. Under et rømningsforsøk kommer han i kamp med djevelskikkelsen, som forvandler seg til en skummel og illsint plante. Grisen legger deretter ut på en marerittaktig reise der den ene plagen verre enn den andre rammer ham. Underveis møter han stadig nye, mystiske dyreskikkelser og oppdager ukjente småverdener i den store.

Uforståelige hendelser
Dette kan høres kjedelig og aparte ut, men som leser aksepterer man pussig nok fort Woodrings merkverdige, til dels absurde, univers, befolket som det er av uutgrunnelige skikkelser som utfører ofte nokså uforståelige handlinger. Særlig menneskegrisen bærer følelseslivet sitt på utsida — her er både smerte, ensomhet, overraskelse og glede.

En utpreget åpen slutt bidrar ytterligere til å understreke at «Værverk» er en serieutgivelse man aldri blir riktig klok på.

Drømmegris

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 28. desember 2009.

SEATTLE-TEGNER: Jim Woodring (57). Foto: Wikimedia Commons
SEATTLE-TEGNER: Jim Woodring (57). Foto: Wikimedia Commons Vis mer