MER DEBATT: Det har skapt mye debatt at NRK Super flyttet «Drømmehagen» bort fra sitt tidligere sendetidspunkt klokka 17.30. Nå skal saken også drøftes i Kringkastingsrådet. Foto: BBC.
MER DEBATT: Det har skapt mye debatt at NRK Super flyttet «Drømmehagen» bort fra sitt tidligere sendetidspunkt klokka 17.30. Nå skal saken også drøftes i Kringkastingsrådet. Foto: BBC.Vis mer

«Drømmehagen»-protestene drøftes i Kringkastingsrådet

Bestemor klager på at barna ikke vil se erstatteren «Fantorangen», tross iherdige forsøk på tilvenning.

|||«Vi har forsøkt i over 2 uker nå å venne barna til å se på de nye filmene og Fantorangen, men selv om de får både rosiner, bokstavkjeks og melk på flasken, så klarer vi ikke å få dem til å sitte i mer enn et par minutter før de ikke vil se mer,» skriver bestemora Elisabeth Holck-Steen i et av klagebrevene til NRK.
 
Hennes brev er ett av to klager som er vedlagt sakslisten til møtet i Kringkastingsrådet kommende torsdag. Brevene skal være representative for de voldsomme protestene mot at NRK Super har flyttet «Drømmehagen» fra sitt tidligere sendetidspunkt klokka 17.30.

«Vi har forsøkt å snakke om de nye figurene og om Fantorangen, for å prøve å gjenskape den tidligere hyggestunden, men vi får ingen respons» skriver bestemora og fortsetter:

«Vi har også forsøkt å bare la tv'en stå på i samme rommet der barna leker, for at de skulle gradvis venne seg til de nye figurene, men barna er helt uinteressert i hva som foregår på skjermen. De kaster et blikk, men fortsetter så med leken sin».

Makka PakkaKlageren gjør det klart at situasjonen var en helt annen da «Drømmehagen» ble vist: Da satt barna klistret til TV-skjermen. De gledet seg på forhånd og snakket om det etterpå.

«De snakket til/med Makka Pakka, Hopsi Deisi og vennene deres, svarte dem og sa navnene deres. Og på slutten av programmet vinket de og sa god natt til dem. Og var godt fornøyd. Selv barn under 2 år satt rolig og koste seg hele den halvtimen som programmet varte» skriver Holck-Steen.

Hun stiller en rekke konkrete spørsmål til NRK Supers programredaktør Nils Stokke, som har svart per e-post og får sjansen til å utdype når han møter i Kringkastingsrådet.

Spørsmål«Hvor mange tusen må til for at dere skal forandre mening?» er et av spørsmålene, men Stokke mener det er umulig å svare.

- Vi lytter til alle som henvender seg til oss og jeg svarer på alle mail og brev som kommer til meg. Konkret i forhold til «Drømmehagen» gjør vi også tilpasninger i forhold til seriene som går nå og vi kommer til å vektlegge enda mer de rolige seriene. Dette er et konkret tiltak i kjølvannet av henvendelser vi har fått, opplyser Stokke.

Han mener at en Facebook-gruppe eller mailer fra en seergruppe ikke nødvendigvis gir et korrekt helhetsbilde av situasjonen, og viser til at seingen blant 2-4 åringene i 1730-1800-flaten har gått opp med ca 20% i januar sammenlignet med da «Drømmehagen» gikk.

- Så det er åpenbart svært mange i målgruppen som foretrekker det nye tilbudet, og de må vi også lytte til. Det gjør alltid vondt når favorittprogrammet blir borte, men som allmennkringkaster skal vi ha et bredt tilbud og hvis favoritten blir borte, så kan det hende at det nye er enda bedre, sier Nils Stokke.

Mange klagerErik Berg-Hansen, som er ny sekretær for Kringkastingsrådet etter Leif Stokke, sier utgangspunktet for å drøfte «Drømmehagen» er en rekke henvendelser til NRK Super, mange av dem med kopi til rådet. Saken har også vært oppe i Stortingets spørretime, den har fått bred avisomtale og vært tema i flere debattprogram.

- Det er det samlete trykket som gjør at Kringkastingsrådet mener det er naturlig å ta opp saken, sier Berg-Hansen.

I torsdagens møte vil K-rådet også få en kort orientering fra ledelsen i NRK Sport om OL-dekningen. Dette vil ellers bli satt opp som en egen sak etter at lekene er over.

Nytt K-rådDet er oppnevnt et nytt Kringkastingsråd som skal fungere i perioden 2010 - 2013, der May-Helen Molvær er oppnevnt som ny leder etter Kjellaug Nakkim.

Nye medlemmer i rådet er blant andre tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik, samfunnsredaktør Frank Rossavik i Morgenbladet og idrettssosiolog Gerd von der Lippe.