Drømmehelg for Steve Jobs

Braklansering for iPhone og gourmet-rotte. Se trailer!

(Dagbladet.no): Som sjef for Apple og største private aksjonær i Disney, hadde Steve Jobs en litt over gjennomsnittet travel fredag i forrige uke.

Først slapp Apple sin iPhone løs på det amerikanske markedet, etter det som trolig var tidenes mest vellykkede lanseringskampanje for et teknologiprodukt. Så var det premiere på «Ratatouille», den nye animasjonsfilmen til Disney-eide Pixar.

200.000 iPhone 

Etter lanseringene fredag ble det en god helg for Jobs, som seiler stadig sterkere opp som den mest innflytelsesrike næringslivslederen i krysningsfeltet mellom nett, forbrukerelektronikk og digitalisert underholdning.

iPhone-lanseringen var omfattet av hysteri, køståing og anmeldelser som spente fra begeistring med visse innvendinger til ganske hemningsløs jubel i Time. Bare åpningsdagen solgte Apple trolig mer enn 200.000 telefoner.

Slo «Die Hard 4.0»

«Ratatouille» er filmen om rotta Remy, som drømmer om å bli mesterkokk i Paris. Den er produsert av Pixar, animasjonsselskapet Jobs kjøpte fra George Lucas og Lucasfilm i 1986 for 10 millioner dollar (snaut 60 millioner kroner). Da Pixar ble solgt til Disney 20 år senere, var Jobs\' aksjepost verdt mer enn 24 milliarder kroner.

Ifølge Box Office Mojo ville flere amerikanere se en animert rotte i helga enn en bare delvis animert Bruce Willis. «Ratatouille» spilte inn 47,2 millioner dollar i løpet av åpningshelga, mot 33,7 millioner dollar for actionfesten «Die Hard 4.0».

For Pixar er dette den syvende filmen på rad som åpner som nummer én på kinoene i USA. Men i rene besøkstall var åpningen en del svakere enn de siste Pixar-suksessene, som «Biler» med sine 60,1 millioner dollar i åpningshelga.

«Ratatouille» har norsk premiere 28. september. iPhone dukker tidligst opp i det norske markedet før jul.

200.000: Fredagens braklansering av iPhone betød mer penger på kontoen til Steve Jobs. Apple-sjefen er også største private eier av Pixar/Disney, som står bak «Ratatouille». Foto: AFP/SCANPIX