Drømmejenta

Rita Kvist er så pen at hun skaffer seg hemmelig telefonnummer.

DET KOMMER EI JENTE GÅENDE. Hun har langt hår, lilla genser, lilla leppestift og lilla øyenskygge. Jenta heter Rita Kvist, er 16 år, og har hovedrollen i filmen «Lime». Foreløpig snur guttene seg småsiklende etter henne. Snart vil de snu seg gjenkjennende.

Hun skulle egentlig vært i drømmeland nå. Men så kom en representant fra filmdistribusjonsbyrået og vekket henne. Og dermed står hun her og gjesper for 27. gang før hun finner ut at hun heller vil gå og kjøpe seg ei pølse. Etter at hun har spist både den og leppestiften, sier hun:

- DET BESTE MED «LIME» var å henge sammen med menneskene på settet hver dag. Snakke og ta det helt rolig med de kule menneskene. Jeg traff mennesker som betyr utrolig mye for meg. De har blitt de viktigste personene i livet mitt.

«Lime» handler om Tanja. Hun er 15 år, bor i byen og trives kjempegodt med det. Så bestemmer moren seg for at de skal flytte ut på landet. Tanja blir sur.

- Kjempesur, sier Rita.

- Mens hun bor i byen, er hun en lykkelig jente. Hun skifter helt personlighet når hun må flytte.

Rita har også flyttet. Ikke til bygda- men fra Oslo til Bergen. Ikke ble hun sur, heller.

- Tanja blir tvangsflyttet, det er noe helt annet. Jeg bestemte selv at jeg skulle flytte til faren min, fordi jeg hadde lyst på forandring. Jeg var 13 år og ville sjekke ut hvordan det var. Treffe litt nye folk. Jeg fikk venner med en gang jeg kom inn i skolegården.

DET ER ALTSÅ både likheter og forskjeller mellom Rita og Tanja. Én likhet er at begge spiller i band.

- Jeg spilte el-gitar og sang i et band, men vi la det på is da jeg måtte dra til Oslo under filminnspillingen. Ellers kunne jeg være veldig mye meg selv i filmen, siden Tanja var ganske mye som meg. Men jeg måtte spille afrotrommer i sluttscenen, og det gikk ikke bra. Hendene mine ble fulle av blåmerker. Det var liksom den fine slutt-scenen, med en dødsnydelig solnedgang, og så sitter jeg og slår helt stivt og kunstig på trommene. Grusomt.

Men andre ting gikk betraktelig bedre.

- Det handler en del om forelskelser. Heldigvis likte jeg guttene godt- det gikk helt greit å kline med dem.

NOEN HAR KANSKJE allerede lagt merke til Rita i ungdomsserien «Fjortis» som går på NRK. Her spiller hun en ganske så vampete Vanja. Med tatovering på puppen. Også her fremkaller hun det lett måpende uttrykket hos guttene.

I tillegg har Rita spilt i noen kortfilmer og en annen serie. Men det er ikke alt hun vil snakke om.

- Den ene er så dårlig at jeg holdt på å begynne og grine. Det var så dårlig at det vil jeg ikke snakke om en gang! Da jeg så den ville jeg bare gjemme meg, og ødelegge alle kassettene med den, sier hun og gjør sitt beste for å forsvinne ned i jakka.

Det er alt vi får vite. Hun vil ikke snakke så mye om den omtalte Hollywoodfilmen hun skal være med i heller. Den som er spilt inn i Canada, med Elisabeth Hurley og Sean Penn. For den resulterer visst ikke i at hun blir en ny Hollywoodstjerne.

- Mamma viste meg et utklipp fra en avis hvor det sto at jeg var en Hollywoodstjerne, og du skjønner vel at jeg ble helt utrolig glad. Jeg - en Hollywoodstjerne! Men det er en veldig, veldig, veldig liten rolle. Jeg var der i en uke, og vi spilte ikke inn hver dag. Og så klipper de alltid bort ting, så du kan tenke deg hvor lite det kommer til å bli. Så jeg vil ikke at folk skal tenke på meg i forbindelse med den filmen i det hele tatt! Men mamma har tatt vare på avisutklippet, forteller Rita, og siger enda litt mer sammen i sofaen. Gjespene har nådd et punkt hvor de ikke kan telles lengre.

- MEN HVA MED oppmerksomhet? Folk som snur seg på gata? Kritikker? Er du forberedt på det?

- Det kan hende det går rett til helvete- eller det kan hende det slår skikkelig an. Jeg må selvfølgelig være forberedt, men jeg tror ikke det kommer til å ta helt av. Jeg må selvfølgelig få skjult nummer, det vet jeg. Og om noen kjenner meg igjen på gata? Så lenge de holder seg unna, er det greit. Men hvis folk kommer bort og river av meg klærne, blir det noe annet.

Rita i «Fjortis»Foto: SCANPIX
Rita: med regissør Nathilde Overrein Rapp.Foto: SCANPIX