TROLLTUNGA: Norsk natur er blitt en populær turistattraksjon. Her er Trolltunga, hvor det i år forventes et sted mellom 100 000 og 150 000 turister.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TROLLTUNGA: Norsk natur er blitt en populær turistattraksjon. Her er Trolltunga, hvor det i år forventes et sted mellom 100 000 og 150 000 turister. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Drømmelandets bakside

Sommerens turistflom har avdekket utfordringer vi må håndtere bedre. Men en ny skatt er ikke løsningen.

Meninger

Norge er et vakkert land, og det har verden tydeligvis fått øynene opp for. De siste åra har turismen til Norge økt voldsomt, samtidig som vårt nærmeste ferieland har blitt mer populært også blant oss nordmenn. Siden 2007 har antall gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder økt med 16 prosent, en vekst som fordeler seg rimelig likt mellom nordmenn og andre. Antallet dagsbesøk fra cruisepassasjerer lå i fjor på 2,7 millioner, nesten én million mer enn i 2010.

For en økonomi som lengter etter nye bein å stå på, byr dette på gledelig ny aktivitet. Samtidig medfører den store økningen i besøkende over hele landet utfordringer det haster å finne en løsning på. I Lofoten har problemet med søppel og avføring i naturen fått stor oppmerksomhet de siste ukene. Ved Trolltunga er frykten at køen for å ta bilde på klippekanten skal bli så lang at turister ikke kommer seg ned før det blir mørkt. Alt fra sikringstiltak og beredskap for dem som bestiger høye topper til opprydning i fjæra er noe vi må ordne i fellesskap.

I Norge har vi en lang tradisjon for å gjøre dette gjennom ulike frivillige løsninger, ikke minst i områder hvor de besøkende kommer igjen år etter år. Den nye turismen fungerer ikke slik, og derfor trengs det også nye løsninger. Det har sommerens problemer vist.

Likevel er det ikke åpenbart at en turistskatt, som nå etterlyses, er det riktige alternativet til frivillige løsninger. En slik skatt vil være vanskelig å utforme på en rettferdig måte, den vil komme med betydelige administrasjonskostnader og vil gjøre det dyrere å feriere i Norge.

Enklere vil det være om nasjonale myndigheter tar et større ansvar for de utfordringene turismen skaper, slik de hvert år bruker store summer på å markedsføre Norge og norsk reiseliv i utlandet. Det kan innebære å gi tilskudd til frivillige partnerskap mellom reiselivsaktører og lokale myndigheter, eller til kommuner med stor turistpågang i forhold til folketallet. Det kan også være å gi lokalsamfunn større mulighet til å regulere bruk av naturen, der den går utover naturens bærekraft eller folks sikkerhet.

Både regjeringen og lokale myndigheter iverksetter nå tiltak for å begrense forurensingen fra cruisetrafikken. Det er et godt eksempel på at miljøutfordringer kan løses uten at det går på bekostning av hvor mange som får oppleve norsk natur. Neste steg må være å få plass løsninger som ivaretar den samme storslåtte naturen.

GÅR VIRALT: Simen Haughom fra Sirdal kjøpte seg en drone vinteren 2016. Nå blir videoene hans sett av millioner verden over. Video: Simen Haughom. Les saken her: www.dagbladet.no/nyheter/67649625 Vis mer Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.