<strong>ALBUM OG TURNÈ:</strong> Eivind Aarset er aktuell med sitt første ECM-album som leder og legger samtidig ut på tur i Europa med kvartetten sin. FOTO: TERJE MOSNES
ALBUM OG TURNÈ: Eivind Aarset er aktuell med sitt første ECM-album som leder og legger samtidig ut på tur i Europa med kvartetten sin. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Drømmelogikk og nye (nett)omgivelser

Nye album fra Eivind Aarset, Kåre Nymark jr. og Petter Wettre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Gitaristen Eivind Aarset er godt hørbar i disse dager. Fredag utkommer hans nye album, «Dream Logic», lørdag starter han en lang europaturné og neste uke dukker han opp på Thomas Strønen/Iain Ballamys nye Food-plate, «Mercurial Balm».

ETTER flere egne utgivelser på Bugge Wesseltofts Jazzland, kommer Aarset nå på ECM, der han allerede har en omfattende cv som medmusiker for bl a Nils Petter Molvær, Marilyn Mazur, Jon Hassel, Arve Henriksen og Arild Andersen. På «Dream Logic» har han samarbeidet tett med Jan Bang og Erik Honoré om produksjon og klanglig utforming av de 11 melodiene/klangskulpturene/lydlandskapene, og albumet er en av de få ECM-utgivelsene som ikke bærer ECM-sjef Manfred Eichers navn overhodet.

<strong>EIVIND AARSET:</strong> Vakre drømmesvev.
EIVIND AARSET: Vakre drømmesvev. Vis mer

SOM gitarist med stor sans for og ditto kunnskap om elektronikkens lyd- og dermed uttrykksutvidende muligheter, er Eivind Aarset en banebryter.

Også på «Dream Logic» spiller gitaren ofte rollen som manipulerbar lydkilde og redskap for lag-på-lag-legging mer enn som tradisjonell melodifortellerstemme.

«The Social Media Tapes»

Petter Wettre Next Generation

5 1 6

Plateselskap: Household/Facebook etc.

Se alle anmeldelser

Men med balladesvevet «Hommage To Greene» minner Aarset oss på at det fortsatt bor en «Albatross» i ham, og at den fortsatt kan fly.
Faktisk føyer hyllesten til Peter Greene seg organisk inn i «Dream Logic»s grunnstemning av søkende ro, uforstyrrelige pulser og duse fargespill — en musikalsk vev med lange linjer og tusen detaljer som Aarset, Bang og Honoré følsomt og konsentrert vever etter...nettopp, drømmenes helt særegne logikk.

YTRE SULØEN, Funky Butt, Nymark Collective, Gumbo, Jazzmob — Kåre Nymark jr. fra Langevåg har vært aktiv i så mange sammenhenger at han først nå, i en alder av 38, rekker å utgi sitt første album i eget navn. Hardtswingende og melodibasert (Nymark jr.s komposisjoner) kommer «New Surroundings» som et herlig musikalsk ekko fra et moderne New Orleans på en dag der vindene fra Karibia er vennligsinnede og souljazz fra 60-tallets Blue Note-skiver siver ut mellom smijernsprossene.

KÅRE NYMARK JR.: Moden, hardtswingende debut.
KÅRE NYMARK JR.: Moden, hardtswingende debut. Vis mer

Det bougainvilleafrie faktum er likevel at albumet er innspilt på Giske utenfor Ålesund med gjennomnorsk besetning.

Foruten Nymark (trompet) er Atle Nymo (tenorsaksofon), Kristoffer Kompen (trombone), Jørn Øien (piano), Jens Fossum (kontrabass), Andreas Bye (trommer) med på moroa, og den langreiste inspirasjonen for denne vitaminpillen av ei plate blir fremragende omsatt i fyrig praksis av en gjeng som høres ut som om den har det fryktelig moro og forbereder seg på audition for neste sesong av «Treme».

«The Social Media Tapes»

Petter Wettre Next Generation

5 1 6

Plateselskap: Household/Facebook etc.

Se alle anmeldelser

SAKSOFONISTEN Petter Wettre har avskrevet hele platebransjen og gjør sitt nye album, «The Social Media Tapes», gratis tilgjengelig for dem som «liker» eller «følger» ham på Facebook og Twitter etc. — og bare der.

Vil du høre Wettre, gitarist Kim Johannesen, kontrabassist Jon Rune Strøm og trommeslager Dag Erik Knedal Andersen i et knippe låter av Wettre, Andrew Cyrille, Julius Hemphill, Thelonious Monk og Steve Colson, må du glemme Platekompaniet, iTunes, Spotify og Wimp, og i stedet foreta de nødvendige tastetrykk på Wettres sosiale medienettsteder.

<strong>PETTER WETTRE NEXT GENERATION:</strong> Kraftfullt, godt og gratis.
PETTER WETTRE NEXT GENERATION: Kraftfullt, godt og gratis. Vis mer

Wettre håper at mange treff skal generere annonseinntekter, og iallfall den kunstneriske siden av dette inntjeningseksperimentet holder vann. Saksofonisten framstår som vanlig med uangripelig autoritet i så vel tone som fortolkning, og slik hans unge medspillere gir ham både støtte og utfordringer, er det mulig å ane konturene av et band som kommer til å ruve stadig mer på den norske jazzscenen med sitt robust-lyriske og kraftfullt ekspressive uttrykk.

«The Social Media Tapes»

Petter Wettre Next Generation

5 1 6

Plateselskap: Household/Facebook etc.

Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer