Drømmen om det tredje rike

En fin innføring i rammene for Ibsens lengste drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Henrik Ibsen skrev Keiser og galileer» som et over ti timer langt skuespill, et idedrama med over 100 roller. Det var aldri ment for oppføring på en scene. Det skulle leses, langsomt og grundig.

Når har regissør Terje Mærli på Torshovteatret kuttet ned de 10 timene til to og en halv, mens de hundre rollene er redusert til 21, spilt av ni skuespillere.

Fjerner man tre fjerdedeler av teksten i et skuespill, er det modig å si man setter opp stykket i sin helhet. Og som undertittel har stykket fått «Et verdenshistorisk skuespill i ti handlinger», og det synliggjør noe av de valg som er tatt: Idedramaet viker for fortellingen, historiens kvern blir tydeligere en tankedybden. Tilbake er et Ibsendrama som kan minne litt om Shakespeares kongedramaer: En evig kamp om den makten som korrumperer sjelen til den som har den.

Det er dyktig teaterredigering, den har gjort lesestykket til effektivt scenisk teater. De overmenneskelige vyene til keiser Julian har på godt og vondt fått et menneskelig format. En ung prins fra kristne tradisjoner søker de greske filosofene kunnskap for bedre å kunne forsvare sin tro. Men filosofene hjelper han ikke, og han dras lenger mot mystikernes verden, i den farlige jakten på det tredje rike: Der ånd og materie kan møtes, der keiseren kan få sitt og gud samtidig sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer