Drømmen om eldretsunamien

PENSJON: Det er politisk ønsketenkning fra høyresiden at eldrebølgen må føre til innstramninger offentlig velferd.

En lys framtid: En balansert utvikling gir Ola Nordmann en god del mer inn på privat konto i 2060 enn i dag, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
En lys framtid: En balansert utvikling gir Ola Nordmann en god del mer inn på privat konto i 2060 enn i dag, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På lederplass i seriøse aviser kan vi uke etter uke lese bekymrede betraktninger om at den norske modellen for velferd til alle ikke er bærekraftig nå som eldrebølgen snart er over oss. Seinest i Bergens Tidende. Der ivrer redaktøren for at det skal strammes inn 15 milliarder årlig anno 2050 på de medisinsk uføres alderspensjon: «Trygdeutgiftene legger beslag på store og økende andeler av de offentlige budsjettene, noe som gjør det vanskelig å møte eldrebølgen på en forsvarlig måte.»

Det økende antallet pensjonister per yrkesaktiv er gjennom siste tiår trolig det viktigste og mest brukte argumentet for innstramming av offentlige velferdsrettigheter i Norge. Aftenposten advarer mot «kjempebølgen» som «velter inn på eldresentre og gamlehjem». Bergens Tidende varsler «eldretsunami».

For flere aktører synes det åpenbart at demografien i seg selv vil tvinge fram innstramming av offentlige velferdsytelser. Statsviter Kristin Hoff skriver i Mandag Morgen 11. oktober: «Høyere levealder og rekordmange eldre vil legge et altfor stort press på offentlige budsjetter til at sysselsettingen og produktiviteten vil kunne opprettholde dagens velferdsnivå.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer