Anmeldelse Helena Brodtkorb (red.) - «Det skjer nå» og Hedda Lingaas Fossum (red.)- «Ulyd»

Drømmen om en feministisk tsunami

To norske antologier kartlegger #metoo-opprøret.

VERDENSOMSPENNENDE: #metoo-opprøret startet i USA, godt fyrt opp av president Donald Trumps eskapader, men har spredd seg over store deler av verden. Foto: NTB Scanpix
VERDENSOMSPENNENDE: #metoo-opprøret startet i USA, godt fyrt opp av president Donald Trumps eskapader, men har spredd seg over store deler av verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Høsten 2017 inntraff en revolusjon i form av en mer eller mindre verdensomspennende #metoo-kampanje. Jenter og kvinner i mange aldre, profesjoner og situasjoner kastet av seg usynlighetskappa og stakk en lang finger i øyet på ham. På mannen som hadde forulempet, tafset, klådd, voldtatt. Fingeren i øyet fikk kraftige konsekvenser for enkeltpersoner. Men ble det en varig skade?

I disse dager utkommer to antologier som forsøksvis oppsummerer #metoo-revolusjonen. Hedda Lingaas Fossum er redaktør for «Ulyd» der 12 skandinaviske feminister er invitert til å dele sine refleksjoner omkring de aktuelle problemstilligene med ulik innfallsvinkel.

De bidrar med essays, poesi, politiske og litterære analyser, kunstuttrykk og private opplevelser i et nokså blandet kor.

I et litt annet toneleie befinner «Det skjer nå» seg. Helena Brodtkorb er redaktør for antologien med undertittelen «Fortellinger fra en feministisk revolusjon», med like mange bidrag fra hovedsaklig norske kvinner. Unntaket her er svenske Åsa Linderborg.

Der Fossum-samlingen oppleves som mer distansert og – innimellom – teoretisk og vid om feminismens status i dag, virker Brodtkorbs bok mer direkte. Mer fingeren i øyet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer