DEBATT

Helse:

Drømmen om en verdiskapende helsenæring handler om mer enn duppeditter

Debatten om helsenæringen dreier seg ofte om fancy og tekniske produkter. Men den store delen av verdiskapningen, ligger innen behandling og tjenester.

Stå på: Spaltist Anne Kari Bratten håper næringsminister Torbjørn Røe Isaksen jobber på spreng. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Stå på: Spaltist Anne Kari Bratten håper næringsminister Torbjørn Røe Isaksen jobber på spreng. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Julen nærmer seg med stormskritt og det er på tide å få unnagjort ønskelisten. I år sender jeg min ønskeliste til regjeringen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som forhåpentligvis jobber på spreng med den varslede helsenæringsmeldingen.

Ønske 1: Helsenæringen må bli en del av løsningen

Helse- og velferdssektoren står som kjent overfor store utfordringer i årene som kommer, med et gap mellom forventninger, behov og tilgjengelige ressurser. I Perspektivmeldingen er det estimert at Norge vil ha 150 milliarder mer i utgifter enn i inntekter i 2060, hvis ingenting gjøres for å endre trenden. Mye av helse- og velferdsdebatten har så langt i stor grad dreid seg om å øke ressurstilgangen.

Fremover må debatten dreie seg mer om hvordan vi kan dempe veksten i velferdsbudsjettene blant annet gjennom innovasjon og mer effektiv drift. Her ligger det et stort mulighetsrom og helsenæringen vil kunne ha en sentral rolle som bidragsyter til nye innovative løsninger.

De vil også kunne bidra gjennom utvikling av produkter og tjenester som kan forebygge og dempe behovet for tjenester fra helse‐ og omsorgssektoren, og ikke minst gjøre ting på enda smartere og mer effektive måter til beste for pasientene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer