Drømmen om lykken

I går kveld presenterte NRK oss for to menn som hver på sin måte har realisert en drøm. Den ene gikk til namsretten for å hindre alle andre i å få se hvordan drømmen ser ut. Den andre delte sjenerøst av sin overflod av lykkelige opplevelser som eneboer i fjellet.

På Dagsrevyen gledet i hvert fall jeg meg over meldingen om at namsretten ikke har gitt Kjell Inge Røkke medhold i kravet om å nekte VG å trykke bilder fra innsiden av hans italienskbygde drømmeskip. Den surmulende kaksen fra Molde hevdet dette ville være en krenkelse av hans privatliv. Men dommeren kom til den motsatte slutning: «Det er interessant for folk flest å sjå korleis rikfolk lever,» for å sitere Ingvild Bryn, som er en ryddig og flink avvikler av revyen.

Aleine

Røkkes rake motsetning møtte vi i «Ut i naturen»: Peter Lindell tok med seg to bikkjer samt filmkamera og dro til fjells for å være eneboer i 14 måneder. Resultatet ble en halv times naturfilm så vakker og medrivende at den tok pusten fra oss. Før han realiserte denne gamle drømmen sin høsten 1997, fryktet han savn og ensomhet. Som uker og måneder gikk, oppdaget han til sin forbauselse at han ikke savnet noen ting. Han fisket og jaktet og bakte brød, gikk turer og, framfor alt: Han filmet, med naturen, bikkjene, seg selv og det utrolige dyre- og fuglelivet i de viktigste rollene. Det var en mil til nærmeste menneskelige nabo, han hadde verken land eller strøm. Men det han etter hvert gruet for, var å forlate dette enkle paradis for å vende tilbake til kalender og klokke og jobb og forpliktelser.

Mat og drikke

Torkjell Berulfsen er en fornøyelig og kunnskapsrik reiseleder. I går kveld ledet han oss til portvinens rike, belærte oss om historie, jordsmonn, produksjon og ikke minst gleden over å nyte denne gudedrikk. Det inspirerte både til en tur på Polet og - ikke minst - til en reise til Portugal.

Lars Barmen var endelig tilbake på skjermen med sine matprogrammer. I går viste han hvor enkelt det er å lage sin egen spagetti. Vil eller tør man ikke det, fins det vel 400 sorter å velge i, alt til sin bruk. Og etter å ha sett Barmens sauser i går, vil det nesten være flaut å ty til jukseposer.

En slik fjernsynskveld må ha en moral. Den sier selvfølgelig at lykken ikke nødvendigvis må koste 600 millioner kroner. Og at selvgjort er velgjort.