Drømmen om Rambo

Sjarmerende og velgjort oppvekstskildring.

FILM: Tom borti gata hadde Rambokniv. En helt rå kniv med sag, kompass, flintestein, fiskesaker og sprettert. Vi andre var grønne av misunnelse.

Rambo var det tøffeste vi visste om. Han hang på gutteromsveggen, han preget snakket, han førte oss inn i actionfilmjungelen, ned i videokameraveska til fatter’n, og ut i skauen, der vi lagde, vel, sjarmerende spillefilmer.

Tjuvlånt videokamera

Derfor treffer «Son of Rambow» meg midt i mageregionen. I hvert fall gjør store deler av filmen det. «Son of Rambow» er en film om to britiske gutter i tolvårsalderen, som på midten av 80-tallet finner sammen på grunn av den første Rambofilmen, grenseløs fantasi, følelsen av å være en outsider og et tjuvlånt videokamera.

Det var sånn for oss. Jeg tror det var sånn for mange.

Brødre i blodet

Vi møter Will som vokser opp i et sterkt religiøst hjem. Faren til Will er død, og moren søker trøst og sikkerhet i den lokale menigheten. At det er imot Wills religion å se på fjernsyn og å høre på musikk gjør ikke tilværelsen bedre. Han blir sett på som rar. Og rar er gift.

Tilfeldighetene fører ham sammen med bølla Lee Carter, en fregnete, rappkjefta fyr, med kniv i beltet og en bag full av ugagn og ideer.

Drømmen om Rambo

De to så tilsynelatende motsetningsfylte gutta blir brødre i blodet. Men en fransk femidott gjester skolen, og hans popularitet og uventede anerkjennelse av Wills videoprosjekt, setter vennskapet deres på prøve.

Rambo!

Garth Jennings nærmest selvbiografiske oppvekstskildring er velgjort. Tidskoloritten er overbevisende og fortellingen fenger. Samtidig lider historien tidvis under litt for gode intensjoner og litt for mange darlings som med fordel kunne vært fjernet. Fortellingen inkluderer i hvert fall én sidehistorie for mye, og i tillegg er slutten et par hakk for sentimental.

En varm film

Men alt i alt er dette pirk. «Son of Rambow» er mest av alt en varm film, en film om vennskap og fantasi, en film mange vil kjenne seg igjen i, en film om barndom på åttitallet og en film om Rambo.