Drømmen om Roma

Så ble det ikke Roma-påske i år heller, gitt. Nok en gang blir Hans Hellighet JP II henvist til å mumle og messe seg gjennom en høytid der våre EU-tilpassede, Schengen-klarerte ører glimrer med sitt fravær i den alltid tilstedeværende menneskehop foran Peterskirken, men han tåler det vel denne gangen også.

Han er en seig gammel kvist, paven, og i våre dager er 80 år ingen alder for en mann som utviser måtehold i forhold til lettlivede kvinner, utagerende festing og raske biler. Polske paver varer og varer, så de av Vatikanets kardinaler som måtte sniffe forventningsfullt etter den søte duft av karrierehopp og hvit røyk skal ikke føle seg for sikre på at tida er på deres side.

  • Så mye for kardinalene, hvorfor denne lengten etter Roma-påske for oss som ikke er ute etter toppjobben? Skiføret er notorisk dårlig i Roma i april, hotellheisene er fullere enn skiheisene på Geilo og Spansketrappa er stinn av amerikanere på et ennå tidlig stadium i sin europeiske dannelsesreise. Colosseum, Piazza Navona og Trevi-fontenen ligger der de ligger dag ut og dag inn hele resten av året, så hvorfor denne trangen til å nærme seg dem akkurat i påsken?
  • Kan svaret være at forfengeligheten har ikledd seg reiselystens kappe? For det er noe med å kunne la falle et lett henslengt: «Nei, vi tok påsken i Roma» i ettertid, når andre mekrer om snødybden på Ustaoset, båtpussen på Sørlandet eller køen foran Kunstindustrimuseet (urbanvarianten). Det sier noe om verdensborgerskap og handlekraft, og legg for øvrig merke til bruken av ordet «tok». «Tok» bør ikke benyttes om enklere destinasjoner som «Gol», «hytta», «campingvogna» eller «hjemme», påske «tar» man på steder med en viss schwung, som Manhattan, St. Thomas, Sydpolen eller altså Roma.
  • Hvor vi tilbringer påsken? Det er saken uvedkommende og helt betydningsløst i forhold til hvor vi ikke tilbringer den. Neste år, imidlertid, da skal påsken tilbringes med utsikt til Peterskirkens kuppel, det er iallfall sikkert, om vi da ikke skulle være uheldige og få et tarvelig rom med vindu mot baksiden av jernbanestasjonen i stedet.

Sånt kan skje, men akkurat det behøver vi strengt tatt ikke meddele noen når vi sånn ut av munnviken nevnte hvor vi tok påsken neste år.