Drømmen om rommet

I gamle dager, altså i fjor, fikk virkelighetsfjernsynsdeltakere 15 minutters berømmelse. Nå kan de få fem minutter vektløshet. Det er lengden på oppholdet i verdensrommet - hvis det noensinne blir en rakett.

For selv om TV2 lover at vinneren av «Astronautene» skal få bli med en nytt romfartøy planlagt av Space Adventures, har ennå ingen bygd det romfartøyet. Etter planen skal romturistprogrammet være i gang et sted mellom 2003 og 2005 - om mellom halvannet og fire år. Det er knapt sannsynlig. Da USAs måneferder sto på på det mest intense, kunne man også tegne seg i køen for månebilletter. De reisene er heller ikke kommet helt i gang ennå.

Sympatisk

Når det er sagt, var forsmaken på «Astronautene» i går sympatisk. Programmet slekter foreløpig mer på «71 grader nord» enn «Big Brother»-sjangeren, og rekrutterer tydelig mer varierte deltakere til konkurransen.

Men programmet har nok mer familie som målgruppe enn ungdom - og risikerer nok å få en eldre seergruppe. For alle dem som så månelandingene på fjernsyn og husker de drømmene det skapte den gangen, kan dette bli nostalgitimen.

Her skal ingen stemme hverandre ut, og ingen stemmes ut av tv-publikum. Men deltakerne blir vurdert og gitt karakterer for teambygging og teknisk gjennomføring av en fagjury etter hvert program. De som scorer lavt, risikerer å bli sendt hjem. Slik arter ikke konkurranseelementet seg som verre enn i kunstløp på skøyter - men draktene blir litt annerledes.

Lagbygging

I går var det uttak på Andøya, der 12 personer skulle velges ut blant 25 kandidater. Øvelsene var i sjangrene å komme seg over tau uten å røre det, og liknende lagbyggingsprosjekt. Samtidig ble USA-reiserne presentert - størst inntrykk gjorde kanskje rakettentusiasten med huset fullt av modeller i stor størrelse. Han kom med.

I kveld venter Øyvind Mund som programleder på de utvalgte. De skal testes og prøves i ti uker for å vinne en plass på en ennå ikke eksisterende romferje. Som altså skal fly opptil 100 kilometer over jorda (militære jagere kan klare 30 kilometer) - og oppholde seg der i fem minutter. Blir det ikke noe av turen, skal vinneren i stedet få en million. Og én ting er sikkert - dersom noen virkelig heller vil ha fem minutter som vektløs i rommet enn en million cash - ja, da fortjener han eller hun å vinne.