Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drømmen om skatteparadiset

Skandinavias skattesystem er nøkkelen til å forstå hvordan vi har løftet menneskene her opp til høyest mulig nivå.

SKATTEKAMPEN: Tomasz (Bartek Kaminski) og Serafin (Jakub Kamienski). Foto: Thomas Ekström/NRK
SKATTEKAMPEN: Tomasz (Bartek Kaminski) og Serafin (Jakub Kamienski). Foto: Thomas Ekström/NRK Vis mer

I disse skattedebatt-tider: Her er et lite utdrag fra høstens dramasuksess på NRK, “Kampen for tilværelsen”, der to av de polske karakterene “Serafin” og Tomasz” har en pasjonert diskusjon om skatt. Eller mer presist: En diskusjon om hvorfor Serafin drømmer om å betale skatt.

- Det var en fyr som tipset meg.

- Bra for deg. Mye?

- Tja, det vil jeg si, fem hundre kroner.

- Hva skal du gjøre med det?

- Gjøre med det? Jeg skal vel ikke gjøre noe med det. Han var dritfornøyd med at jeg var forsiktig med bilen og at jeg snakket norsk.

- ...Jeg har sagt det før, men du har virkelig et holdningsproblem.

- Jeg kjenner ganske mange som har større holdningsproblemer enn meg.

- Det blir som å stjele.

- Jesus Kristus! Hvem stjeler jeg i så fall fra?

- Fra meg. Fra Marek, Jan, Krzysztof, fra alle som jobber her, og dypest sett fra Bartosh.

- Han ga pengene til meg, fordi jeg gjorde ham glad.

- Dette var tydeligvis en glad person som hadde kommet til å tipse uansett hvem av oss som hadde plukket opp bilen hans.

- Det tror jeg ikke. Det var meg. Han tipset meg.

- Nei. Det var tilfeldig. Grunnen til at du var i stand til å gjøre ham glad er du har denne jobben. Og hvorfor har du denne jobben?...Fordi noen har gitt deg den… Men vi jobber ikke bare for oss selv, Tomasz, men for våre brødre og søstre i organisasjonen.

- Dette fortjener jeg ikke.

- Det å dele tips med fellesskapet blir som å betale skatt, og skatt er den viktigste oppfinnelsen siden hjulet. Skandinavias skattesystem er nøkkelen til å forstå hvordan denne ellers så karrige og triste delen av verden har løftet menneskene her opp til høyeste mulige nivå. Vet du hva skatteprosenten i Russland er?

- Nei.

- 13 prosent. Flat skatt. Forstår du hvilket hån det er, hvilken tragedie? Det samme gjelder USA. I Norge betaler folk 40-45 prosent, i Danmark enda mer. Jeg kunne ikke ha lagret et vakrere system selv. Tror du unge norske mennesker trenger å parkere bilene til rike nordmenn som reiser på ferie?

- Nei.

- Og hvorfor tror du slike som oss gjør det?

- Fordi vi er fattige.

- Og hvorfor er vi fattige?

- Fordi vi ikke har noen vanlig jobb?

- Og hvorfor har vi ikke vanlige jobber?... Vi er fattige fordi vi kommer fra et system hvor våre fedre følte det var meningsløst å bidra fordi hele samfunnet var et svart hull som svelget alt og ikke ga noe tilbake, derfor begynte de å drikke, så forlot de familiene sine...og noen av sønnene deres møtte ikke faren sin en eneste gang… Jeg drømmer om å få betale skatt, Tomasz. Jeg drømmer om det dag og natt.

Manusforfattere er: Bjørn Olaf Johannessen, Per Schreiner og Erlend Loe. Manus er sendt på Dagbladets oppfordring

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling