Anmeldelse: Sigur Rós i Oslo Spektrum

Drømmende islendinger utkonkurrerer fredagstacoen

Flott høymesse.

VANNMANNEN: Den ekstatiske hviningen til Jónsi Birgisson gjorde vår anmelder våt i øynene under Sigur Rós' konsert i Oslo Spektrum fredag kveld.
Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix.
VANNMANNEN: Den ekstatiske hviningen til Jónsi Birgisson gjorde vår anmelder våt i øynene under Sigur Rós' konsert i Oslo Spektrum fredag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: «Fantastisk» er et adjektiv som misbrukes i selv de edleste sammenhenger, men i tilfellet Sigur Rós er det på sin plass. Dette er nemlig musikk som på sitt beste føles overjordisk og uvirkelig, som om den har minimalt med vår platte verden å gjøre.

Kanskje er det derfor islendingene tiltrekker seg så mange (ulike) mennesker? Selv om de ofte rører ved det sentimentale, er tross alt Sigur Rós et temmelig eksperimentelt poporkester; jeg har vanskelig for å forestille meg et tilsvarende indienavn à la Animal Collective lage kø utenfor Oslo Spektrum en fredag ettermiddag.

Faktisk ser trioen nærmest uvirkelige ut idet de stiger inn på scenen, kun silhuetter som trer frem fra den dunkle tåken. Sånn fremstår også musikken innledningsvis, som dveler i de mest ambiente avkrokene av katalogen deres («Ekki múkk»). Der og da bærer konserten løfter om å bli en like mystisk erfaring som jeg har turt å håpe på.

Litt etter litt kjenner jeg imidlertid interessen dabbe av. Lyset på scenen blir sterkere, og musikken voldsommere. Folk er forskjellige: Selv foretrekker jeg når Sigur Rós er messende fremfor dramatiske. Særlig idet crescendoet til det ene kuttet (tilgi meg! låtene deres er ikke så lette å skille fra hverandre) synkroniseres med en animert fjellbestigning, kjennes estetikken til islendingene vel åpenbar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer