Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drømmenes teater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LA HAM SYMBOLISERE Quart 2003: solbrilleselgeren, han som tirsdag ettermiddag sto like ved festivalens hovedinngang, våt inn til skinnet, ikke en kunde i mils omkrets, helt alene sto han der, han og de svarte skyene fra Nordsjøen.

La du merke til at han smilte, likevel? La du merke til optimismen, på grensen til det naive?

JEG HAR SETT Kristiansand skifte ham. På tirsdag, festivalens første dag, var hele byen preget av generelt lavtrykk. Drosjesjåføren mente at han aldri hadde sett på maken. Festivaldeltakerne uteble og svartebørshaiene solgte billetter til spottpris. Flere av de store artistene meldte fravær. Festivalcampingen druknet. Festivalledelsen ble avslørt i Dagbladet. I tillegg hadde festivalprogrammet fått kritikk fra øst og vest. Sist, men ikke minst fikk debatten om Quart-kommersialiseringen bensin på bålet: i sponsorområdet i Gravane hadde flere av festivalens samarbeidspartnere bygd to etasjers hus. Og Petre nøyde seg ikke lenger med én scene. I år skulle de ha to - den ene bygd på påler ute i havet.

Kunne dette gå bra?

DET KUNNE DET: natt til onsdag gikk den 12. Quart-festivalen gjennom skjærsilden. Da brannalarmen gikk på Caledonien hotell klokka 02.03, var helvete nær. Men fra det øyeblikket det viste seg at alarmen var falsk, reiste festivalen seg.

Sammen med morgensola kom festivaldeltakerne alle hadde lett etter: to av dem kom i en mintgrønn Ferrari, flere kom med toget, med flybussen, i snekker og cabincruisere. Og se! Der er gutta fra Bærum, de har leid en gigantisk seilbåt, nå sitter de og spiser på restauranten Bølgen&Moi, med Gucci-briller og Armanitruser, hvitvin, blåskjell, Dieselskjorter og AmericanExpress. De snakker høyt om en VIP-fest på et cruiseskip, om damer, om Kick, «jeg vil kline, jeg er så kåt at det gjør vondt».

En mann stuper i sjøen bak kjendiskokken Trond Moi, en racerbåt tvinger en 14-åring i ei jolle til å vike, to fyrer fra Jølster har kledd seg ut i kyllingdrakter, en venninnegjeng fra Drammen peker på en gutt med rastafletter og nå henter en av Bærumsguttene fram en mobiltelefon med innebygd videokamera. Han skal lagre opptaket på en bærbar pc, sier han, aldri slette det, en digital hukommelse, la barnebarna se Lykken Anno 2003: Quart-festivalen i Kristiansand.

FOR QUART ER større enn seg selv nå. Quart er ikke festivalledelsen. Quart er ikke Coldplay, Cave-In, Turboneger, Röyksopp. Quart er ikke gratis nøkkelringer, PlayStation2-teltet, 200 mediefolk.

Quart er en følelse, en abstinens, et ønske om bekymringenes død.

Quart er publikum. Vi ønsker musikk til drømmene våre.

Artikkelforfatteren er reportasjeleder i Dagbladet FREDAG.

FESTIVAL SPESIAL: Årets Quartfestival startet på bånn. Det regnet. Festivalledelsen ble avslørt i Dagbladet. Artistene avlyste. Men så kom endelig sola - og de blide folka fra Bærum.