Drømmer fra Ohio

BERGEN (Dagbladet): To fortapte ungdommer på veien i USA har inntatt Bergen i Ed Radtkes «Dream Catcher». Ed har selv flakket atskillig omkring.

Radtke (38) fra Ohio har haiket, gått og kjørt med godstog gjennom USA, akkurat som hans hovedpersoner Freddie og Albert - gutter som tilfeldig havner i lag i forsøket på å flykte fra tomheten og unnslippe virkeligheten en stund. De er rørende såre og troverdige i en poetisk film om ungdom, og regissøren håper vi forelsker oss i dem.

Prisbelønt

- Det er det jeg selv liker - å forelske meg i personene jeg ser, på under to timer.
Mange har falt for «Dream Catcher». Filmen er prisbelønt på flere festivaler verden rundt.

Den fortjener et større norsk publikum enn den kan få på Bergen Internasjonale Filmfestival. - Jeg snakker mye med publikum etter visninger, og ungdom er alltid overrasket, fordi de blir rørt. Mange tror de skal se litt rock'n'roll og action. Det er hva de ofte er vant til. Selv tenker jeg ikke på filmen som en spesifikk ungdomsfilm, mer som en film om ungdom og gjerne for foreldre, sier Ed - ingen varm forsvarer av den typiske hollywoodske tenåringsfilmen. Hans egen film er så opplagt et uavhengig prosjekt med årelangt arbeid bak. Radtke tror at om en Brad Pitt ville spille hovedrollen i «Dream Catcher», ville han selv mistet regissørjobben til fordel for en mer kjent person.

Gjeld

- Men det går ikke an å si at man aldri vil lage en Hollywood-film, heller. Det fins skikkelige folk der, og det fins utrolig mye dårlig uavhengig film, sier han. -
Nå har jeg bare gjeld og 13 overtrukne kredittkort. Det kunne vært helt fint å tjene penger en gang.

I likhet med sine filmkarakterer hadde Ed en trøblete ungdom med regelmessig politikontakt i en liten by i Ohio, der det å tenke på en filmframtid bare virket merkelig på omgivelsene. Så han jobbet som snekker i ti år og brukte lang tid på å tore å ta steget. Bakgrunnen sitter unektelig i. Hans neste prosjekt tar utgangspunkt i ungdom i fengsel.

FANGER DRØMMER: Ed Radtke (38) fra Ohio er i Bergen med «Dream Catcher», hvor to unge gutter prøver å tilpasse virkeligheten til drømmene en liten stund i en sann «road movie» - helt uten glamour og med stor autensitet.