Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drømmer om å bli «Astronaut»

ANDØYA (Dagbladet): - Å se jorda utenfra må være fantastisk, sier Svein Erik Bangsund (53). Han er en av 25 kandidater som drømmer om å bli første nordmann ut i verdensrommet. For å klare det må han bli vinneren i TV2s nye serie «Astronautene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste måned reiser 12 nordmenn til USA for å konkurrere om en tur ut i verdensrommet. Konkurransen lokket cirka tusen nordmenn til å melde seg på. 300 ble plukket ut til intervjuer. Etter intervjuene ble 25 kandidater tatt med til videre testing ved Andøya rakettskytefelt på Andøya. Her fikk kandidatene en kjapp innføring i romteknologi, men været satte en stopper for den planlagte rakettoppskytingen lørdag.

Før avreise til Florida i USA skal gruppa siles ned til seks menn og seks kvinner. I løpet av fire ukers kurs i USA skal vinneren kåres, og serien sendes på tv neste år.

Fysisk og psykisk

- Vinneren vil bli en som virkelig ønsker å dra ut i verdensrommet, som har kunnskaper om romfart og som er en god representant for Norge, sier Jim Lewis fra NASA. Han er den amerikanske eksperten som skal være med på å plukke ut vinneren.

- Det er slutt på at astronauter bare er tidligere jagerflypiloter, sier Torry Larsen, som er mest kjent som eventyrer etter at han og Rune Gjeldnes ble de første til å krysse Arktis uten å motta assistanse underveis.

Lewis og Larsen er de to faste medlemmene i fagjuryen som skal kåre vinneren. Ordningen med fagjury gjør at «Astronautene» ikke blir helt lik andre såkalte virkelighetsserier.

Tv-produsentene bestemmer hvem som skal bli med til USA.

- Vi ønsker at de 12 kandidatene skal utgjøre et så bredt spekter av den norske befolkningen som mulig. Men kandidatene bør ha en usedvanlig interesse for romfart, sier produsent Endre Bjørnsen.

Spenning

Under oppholdet på Andøya ble kandidatene intervjuet og testet fysisk og medisinsk. Men alle understreker at det ikke er bare de med god fysikk som kommer videre.

- Faktisk er det slik at de som ikke har topptrent kropp gjør det bedre ute i verdensrommet enn folk med god fysikk. Eldre mennesker gjør det bedre enn unge, og kvinner gjør det bedre enn menn, sier Lewis. Politimannen Bangsund (53) fra Trondheim burde derfor ha gode sjanser i kampen mot langt yngre deltakere.

- For meg handler dette om spenning, utfordringer og å flytte grenser. En tur ut i verdensrommet er en «én gang i livet»-sjanse, og bare det å få komme til USA og Cape Canaveral er en drøm for meg, sier Bangsund.

Vinneren får en tur ut i verdensrommet, men har ingen garanti for å få premien. Det er firmaet Space Adventures i USA som skal levere romturen. Etter planen vil det skje en gang mellom 2003 og 2005. Den aktuelle romferden blir ikke noen tur i bane rundt jorda. Farkosten vil stige til cirka 100 kilometers høyde. Her vil passasjerene få oppleve vektløs tilstand før de lander igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!