Drømmer om å kysse sin utkårede i armhulen

Forfatter Uwe Tellkamp skriver om en borgerlig familie i et diktatur.

LIVET I ET DIKTATUR: Uew Tellkamp er født i Dresden i 1968. Etter fullført militærtjeneste ble han nektet å studere medisin på grunn av «politisk upålitelighet», og han ble arrestert etter omveltningene i 1989. Han fullførte senere medisinstudiene, og lever nå som forfatter i Freiburg. I «Tårnet» skildrer Tellkamp en borgerlig familie i et diktatur. Foto: AFP/Scanpix
LIVET I ET DIKTATUR: Uew Tellkamp er født i Dresden i 1968. Etter fullført militærtjeneste ble han nektet å studere medisin på grunn av «politisk upålitelighet», og han ble arrestert etter omveltningene i 1989. Han fullførte senere medisinstudiene, og lever nå som forfatter i Freiburg. I «Tårnet» skildrer Tellkamp en borgerlig familie i et diktatur. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: I romanen «Tårnet» skildrer den tyske forfatteren Uwe Tellkamp en borgerlig familie i et diktatur. Familien strever med å holde fasaden — i en stat som har problemer med akkurat det samme.

Vi kretser om forfatteren og den litterære konsulenten, Meno Rohde, hans svoger og lege, Richard Hoffmann, og dennes sønn, Christian. Det er snakk om «det røde aristokrati» i byen Dresden, staten er DDR, årene er 1983-1989.

Moderne mesterverkTårnet er allerede blitt omtalt som et moderne mesterverk, og flere kritikere har trukket paralleller til en forfatter som Thomas Mann. Begge deler er på sin plass. Verdt å nevne er også Robert Musils «Mannen uten egenskaper», ettersom bøkene deler en lignende, historisk ramme, der handlingene foregår henholdsvis i tida før første verdenskrig og det Habsburgske monarkiets undergang. «Tårnet» finner sted i tida før murens fall og DDRs undergang.

Jules VerneJeg vil også trekke en parallell til Jules Vernes' «En verdensomseiling under havet». Dels på grunn av Tårnets undertittel: Historie fra et sunket land (som også refererer til myten om Atlantis), men også til de åpne referansene til Nautilus (ubåten i Jules Vernes' roman) og spillet med Jules Vernes' karakter Kaptein Nemo (særlig anagrammet Nemo-Meno og Christian Hoffmanns kallenavn i militæret, Nemo). I tillegg ender begge romanene i en strøm; «En verdensomseiling under havet» ender i Moskenstraumen i Lofoten, mens «Tårnet» ender i folkestrømmen, i folkemengden, som fører til murens fall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer