Drømmer om et sabbatsår

Jostein Gaarder vurderer å ta et sabbatsår for å finne igjen seg selv. I dag blir hans siste bok, «Appelsinpiken», lansert på ti språk samtidig.

- Det føles som å være gravid med trillinger. Det har jeg aldri vært før. Det har vel aldri heller hendt før at ei ny bok foreligger på ti språk samtidig, sier Jostein Gaarder, etter en hel dag med intervjuer med norsk og internasjonal presse. Han har vært på serbisk TV, og nå forbereder han seg til å møte en jordansk journalist. Gaarder føler seg ør i hodet.

- Nå må jeg ikke begynne å drikke. Da går det galt.

Nervøs

Forfatteren skal dessuten spare seg til sjampanjemottakelsen som holdes i dag. Til sammen kommer ungdomsromanen «Appelsinpiken» ut i 25 land. Denne gangen har Gaarder vært litt nervøs, siden boka ikke har vært anmeldt.

- Det føles litt som sånn skrangling med tomme tønner. Derfor var jeg veldig glad for at boka fikk fin anmeldelse i Dagbladet.

Da «Sofies verden» kom ut, var Jostein Gaarder oppe i 100 reisedager i året. Så hektisk er det ikke lenger. Men det hender Gaarder tenker på å trekke seg helt tilbake.

- Jeg er veldig snill. Jeg sier ikke så ofte nei, sier Gaarder.

Finne seg selv

- Jeg lever et mye roligere liv nå enn jeg gjorde før. Denne høsten har jeg bare vært i København, Tyskland, Spania, og så skal jeg til Chile og Frankrike. Og likevel føles det som om jeg ikke reiser.

Når Gaarder får tid, kanskje allerede etter nyttår, vurderer han et friår.

- Jeg kunne egentlig godt tenke meg å ta et sabbatsår. Ikke stille opp på noe. For å få meg selv tilbake. I perioder av mitt liv har jeg brukt omtrent 50 prosent av tida mi på aborter - på å takke nei.

- Hvordan finne deg selv?

- Eh. Jeg brukte kanskje uttrykke gjenvinne? Jeg tror det viktig å stille seg spørsmålet om hva som er det vesentlige i livet.

Gaarder trekker pusten.

- Nei, nå snakker jeg veldig mye. Det er fordi jeg er så sliten. Min kone pleier å si: «Kan du ikke i alle fall av og til late som du tenker deg litt om før du sier noe.»