Drømmer om Gro

Dian Friedman regnes som en av verdens fremste portrettmalere, med både paven, Churchill og de Gaulle bak seg. Nå vil hun male Gro.

I morgen åpner en sjelden samling av Dians bilder i Galleri Tonne i Oslo, og kunstneren selv har tatt turen fra New York for å overvåke det hele.

Her kan nordmenn som de første i verden beundre Friedmans portrett av paven - uten å reise til Roma.

Pave-portrett

- Vatikanet låner vanligvis ikke ut bilder til gallerier, men de har gjort et unntak. De sender til og med en egen kurator som skal passe på at temperaturen og luftfuktigheten er bra, forteller Dian. Hun tilbrakte åtte timer med paven og gjorde skisser. På selve bildet brukte hun to måneder.

- Jeg fikk et håndskrevet julekort fra paven etterpå. Hvor mange kan skryte av det? sier hun stolt og viser fram kortet.

«Mother Gro»

Dian Friedman hadde aldri vært interessert i å male eller tegne før hun gikk på universitetet. Hun studerte medisin, og tok kunst som valgfag. Allerede på sekstitallet var Friedman en veletablert maler, og siden har det bare gått oppover.

- Og nå vil jeg male «Mother Gro». Hun må være en fantastisk kvinne. Jeg har sett masse bilder av henne, og hun ser utrolig sterk og flott ut, sier Dian, som slett ikke maler hvem som helst.
- Jeg får mange forespørsler, men jeg maler bare mennesker som jeg finner interessante. Ellers blir bildet dødt.

Med sitt renommé kan Dian Friedman leve økonomisk ubekymret. For billig er hun ikke.

- Men Norge er da sånt et rikt land, synes dere ikke at dere trenger et skikkelig portrett av Gro Harlem Brundtland?