Drømmer om Oscar

- Å gå på rød løper og feste med de store gutta hadde passet meg perfekt, sier Josef Fares flirende.

Suksesseregissøren er svenskenes kandidat til Oscar-nominasjon, og har allerede begynt å glede seg.

Fares er på snarvisitt i Norge. Han besøker Film fra Sør-festivalen, og promoterer sin nye film, «Zozo» i samme slengen.

- Jeg er ikke så opptatt av promojobbingen i etterkant av en filminnspilling. Jeg drar dit jeg har lyst til å dra, steder jeg tror jeg kan ha det gøy, sier Fares. London og Los Angeles er blant byene som venter når oslobesøket er unnagjort.

Går det som svenskene og Fares håper, reiser regissøren tilbake til L.A. når Oscar-prisene deles ut neste år.

Ønsker prisdryss

Går drømmen i oppfyllelse, er Fares forberedt på glamour.
 

- Jeg ser for meg store fester, gratis champagne og røde løpere. Det hadde passet meg ekstremt bra.

Fares har lite til overs for kunstnere som sier at priser og berømmelse ikke betyr noe.

 VIL BERØRE FOLK:  Filmen «Zozo» inneholder elementer fra regissør Josef Fares\' eget liv. -  Jeg ønsker å berøre folk, og blir svært glad når jeg treffer mange mennesker med historiene mine, sier Fares. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
VIL BERØRE FOLK: Filmen «Zozo» inneholder elementer fra regissør Josef Fares\' eget liv. - Jeg ønsker å berøre folk, og blir svært glad når jeg treffer mange mennesker med historiene mine, sier Fares. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Det er skitsnakk! Får man en pris, betyr det at noen anerkjenner deg og skjønner hva du driver med.

Inspirert av seg selv

Det Fares har drevet med i det siste, er historien om ni år gamle Zozo i filmen med samme navn. Zozo flykter alene fra Libanon til besteforeldrene i Sverige under den libanesiske borgerkrigen, og møtet med det svenske samfunnet går ikke alltid like greit.

-  Det er mye av meg selv i Zozo. Filmen er inspirert av mitt liv: jeg kom til Örebro som tiåring og har opplevd mye av det samme som Zozo. Det er ikke en selvbiografisk film, men hovedpersonen og jeg deler mange erfaringer, sier Fares.

Filmen omhandler innvandringsspørsmål, men Fares mener at «Zozo» ikke er en politisk film.

-  Det er heller ikke en såkalt innvandrerfilm. I Sverige ble vi ferdige med det begrepet da jeg laget «Jalla! Jalla!»i 2000, understreker Fares, som mener «Zozo» først og fremst har en problemstilling de fleste kan gjenkjenne.

-  Det handler om å føle seg utenfor og annerledes, om ikke å passe inn.

Broren spiller kylling

Josef Fares har gjort stor suksess med komedier som «Kops» og «Jalla! Jalla!». Nå har han byttet beite. Enkelte humoristiske elementer til tross - «Zozo» er overveiende en dramatisk og tidvis trist historie.

-  Overgangen fra komedie til drama føltes egentlig ikke så stor. Historien om Zozo er en jeg har hatt i hodet i årevis, derfor føles «Zozo» på mange måter som min første film. Den største utfordringen var at jeg ville la fantasien få spille like fritt som den har gjort i komediene mine, forteller Fares.

Løsningen regissøren fant, lå i en snakkende kylling.-  Broder\'n, Fares Fares, har lånt stemme til fuglen, forteller Josef Fares. Han bedyrer med et flir at skuespillerbroren ikke syntes kyllingstemmen var et steg ned i karrierestigen etter at han har hatt hovedrollen i Josefs tidligere filmer.

Sprø av makt

Ved siden av å regissere «Zozo» har Josef Fares også for første gang forfattet manus uten andres bidrag.

Han er svært bevisst på at rollen som manusforfatter og regissør lett kan gi maktberuselse, særlig når man opplever suksess.

- «Zozo» er mitt prosjekt helt og holdent. Som regissør får man ofte mye respekt og makt, og det er lett å bli småsprø og la makten gå en til hodet. Jeg forsøker å holde en viss distanse til min egen rolle, ta et steg tilbake, og se at selv om jeg er regissør på et stort prosjekt, er jeg slett ikke Gud. Enkelte regissører ser ut til å glemme det på veien, avslutter Josef Fares.