- Drømmer om Svalbard

Jason Pierce og Spiritualized er tilbake.

TØNSBERG (Dagbladet.no): 120 Days, Serena Maneesh og andre utflippa shoegazere kartlegger kanskje nytt musikalsk terreng, men de gjør det stående på skuldrene til denne mannen: Jason Pierce (41). Briten la grunnlaget for den psykedeliske støyrocken med Spaceman 3 tidlig på nittitallet og lagde senere - under navnet Spiritualized - sjangerens kanskje mest bejublede fonogram i "Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space".

Nå har han byttet ut elektriske gitarer og rockebesetning med strykekvartett og gospelkor. Gamle låter, både fra Spaceman 3 og Spiritualized, har fått nye arrangementer og er tatt med på turnè under navnet Spiritualized: Acoustic Mainline. For to uker siden spilte de en svært eksklusiv konsert på Træna i Nordland, i dag får et langt større publikum på Slottsfjellfestivalen høre gruppa.

Bygger opp selvtilliten

- Dette konseptet har handlet om å bygge opp igjen selvtilliten min. For meg handler all kunst om å fjerne seg fra det vante, men jeg er ikke modig nok til å sitte alene med kassegitaren på scenen. Derfor har jeg med meg disse musikerne, og nå føles det som et ordentlig band - dette er ikke Jason Pierce med innleide sessionmusikere, sier en opplagt og blid Pierce bak scenen i Tønsberg.

Han kan alltid feire livet. For to år siden ble Pierce alvorlig syk, og den den sjuende Spiritualized-plata, som da var ferdig skrevet og langt på vei spilt inn, kunne komme til å aldri se dagens lys.

- Da jeg omsider ble frisk igjen etter å ha vært syk i ett og et halvt år tok det meg lang tid å sette meg inn i låtene igjen, for å kunne gjøre dem ferdig og yte dem rettferdighet. Det er bare to uker siden plata ble ferdig og sendt til mastring, og følelsen er rett og slett enorm. Jeg er utrolig stolt av denne plata, sier han.

Atten stykker

Den kommer ikke ut før neste år, og platetittel holder Pierce for seg selv inntil videre. Men han avslører at den omfatter atten "stykker".

I NYTT FORMAT: Jason Pierce på Slottsfjellet i Tønsberg. I kveld spiller han gamle låter i ny drakt med gospelkor og strykekvartett. Foto: PÅL NORDSETH
I NYTT FORMAT: Jason Pierce på Slottsfjellet i Tønsberg. I kveld spiller han gamle låter i ny drakt med gospelkor og strykekvartett. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

- Ikke alle kvalifiserer til å kalles låter. Men det er biter av låter, sier han.

Nå drømmer han om å spille på Svalbard.

- Vi kom et godt stykke på vei da vi var på Træna, et utrolig vakkert sted. Forhåpentlig får vi sjansen til å reise til Spitsbergen - da er vi virkelig nært toppen av jordkloden, sier mannen som tidligere har gjort konserter i World Trade Center og det over 500 meter høye TV-tårnet i Toronto.

Ved siden av hovedbandet spiller han blant annet med improvisasjonsmusikere og lager filmmusikk.

- Det er utrolig frigjørende å gjøre andre ting enn Spiritualized, som det er knyttet så mange forventninger til. Det er deilig å gi ut musikk jeg slipper å stå og snakke om og forsvare, avslutter Jason Pierce.