Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drømmesommer blir klaustrofobisk mareritt

Spennende ungdomsroman som burde vært bedre.

UNGDOMSBOKDEBUT: Johan B. Mjønes har skrevet tre romaner tidligere, men debuterer nå som ungdomsbokforfatter med «Død manns kiste». Foto: ASCHEHOUG
UNGDOMSBOKDEBUT: Johan B. Mjønes har skrevet tre romaner tidligere, men debuterer nå som ungdomsbokforfatter med «Død manns kiste». Foto: ASCHEHOUG Vis mer

ANMELDELSE: Fetterne Leif og Paul skal tilbringe noen sommeruker i Nord-Norge. De skal gjøre vedlikeholdsarbeid hos en tante og onkel, og de skal dykke.

Det er bare ett sted de skal holde seg unna, sier onkelen: Misvær. Der kommer tåka plutselig og rommer skrik fra druknede sjømenn.

Fantastiske dykkescener
«Død manns kiste» er Johan B. Mjønes fjerde roman, men første ungdomsbok. Han er en spenningsmester, eller kanskje heller stemningsmester. Det er rikelig av sug og uhygge i romanen, som har mange gufne ingredienser.

Boka har også noen fantastiske dykkesekvenser, som man holder pusten av.

For selvfølgelig dykker guttene der de ikke skulle. De finner et vrak fra 1940, og de drar inn til bygda innenfor, Misvær, som brått ble forlatt i 1960. Hus med tapetet klort ned fra veggene, og en kirkebok med åtte grove kors tegnet inn, er blant det guttene finner. Så kommer tåka.

Slurv
Innledningsvis er romanen springende, og språklig er det litt å utsette. Ofte beskriver og sier Mjønes hvordan skikkelsene er og føler, heller enn å vise det:

image: Drømmesommer blir klaustrofobisk mareritt

De ser «dem takknemlig inn i øynene», «smilte frekt», «spurte Mia frekt», «gliste småfrekt», «sa Mia i et frekt toneleie» og så videre. Eksemplene viser i tillegg en mangel på språklig variasjon, som burde vært rettet opp.

Som leser av romanen må du også være villig til å overse en hang til å overdrive/overdramatisere situasjonene, samt noen mindre sannsynlighetsbrister.

Havets helter
Mjønes holder seg innenfor realismens grenser, men er tydelig inspirert av det eventyrlige og mytiske. Enøyde skikkelser, farkoster i tåka og gigantiske sjømonstre, minner om litterære klassikere fra havet.

Mjønes er ikke den eneste ungdomsbokforfatteren som har en maritim tematikk i høst.

Dumdum Boys-bassist Aslak Dørums «En flåte av gull» skildrer to gutters dramatiske tur med et skoleskip, og Harald Rosenløw Eegs nye roman «Den hvite døden» handler om hvalfangst. Havet er et motiv med en stor fascinasjonskraft, og kanskje vil disse bøkene trekke litt ekstra på guttene, som raskt velger spillkonsoll fremfor bok.

Selv om inntrykket er at «Død manns kiste» burde blitt en bedre bok, har den antakelig eventyr og spenning nok til å holde på en ung leser. Sommermagi blandet med uhygge, detektivvirksomhet, intense dykkescener og litt romantikk, bidrar til det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media