Dronekrig i nabolaget

Hvis Vietnam-krigen hadde et soundtrack, var det helikopterlyden fra filmer som «Apokalypse nå!». Gaza-krigens soundtrack var den summende drone-lyden. Nå har jeg den som nærmeste nabo.

AV DENNE TYPEN: Ok, naboens drone er litt mindre enn denne. Men du skjønner tegninga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AV DENNE TYPEN: Ok, naboens drone er litt mindre enn denne. Men du skjønner tegninga. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Svenskene jakter på en russisk ubåt i Stockholm-skjærgården, men det er ikke helt udramatisk i mitt eget lille nærområde heller. Faktisk hakket mer nervepirrende, for mens undervannsgåten i Sverige minner oss om det glad-paranoide 80-tallet, er min gjenstand for bekymring av en annen og langt mer moderne karakter: Naboen har kjøpt seg drone.

Det vil si - kanskje han bare har lånt den av en kompis, eller leid den et sted (hvis det er mulig). Jeg har altså ikke snakket med ham om dette. Men nå i helga sto han der. Klokka ti søndag morgen, utenfor huset sitt, med en fjernkontroll og en flyvende farkost i urovekkende kontrollert bevegelse fem-ti meter oppe i lufta. Sånn for nabofredens skyld bør jeg vel legge til at jeg ikke bærer nag. Vi er i samme følgegruppe som bytter på å gå sammen med seksåringene til skolen (hei, nabo!).

Men den lyden. Dronen har fire rotorblader som gjør at den kan snike seg innpå tretopper og hushjørner med stor presisjon, og sammen lager de en ubehagelig summelyd. Som en insektsverm som truer med å spise opp hele avlingen i landet, eller mer nærliggende (?) - som en Israel Defence Forces-drone som henger over Gaza mens snikskyttere ligger på hustakene og plukker ut mål i ruinene.

Hvis Vietnam-krigen hadde et soundtrack, var det helikopterlyden fra filmer som «Apokalypse nå!». Gaza-krigens soundtrack var den summende drone-lyden. Nå har jeg den som nærmeste nabo.

For å tilføre situasjonen litt kald krig-nostalgi, går det an å starte våpenkappløp. Med private mini-droner åpner det seg strengt tatt også et marked for private miniutgaver av luftvernmissiler av typen som ble brukt til å skyte ned passasjerflyet i Ukraina.

Så gjelder det bare å følge med på om naboen respekterer flyforbudssonene. Det kan egentlig bli en litt koselig helgeaktivitet. Han med dronen, jeg med utskytingsrampen. Kanskje en øl hver. Litt kald krig. I all vennskapelighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.