Dronekrig i nabolaget

Hvis Vietnam-krigen hadde et soundtrack, var det helikopterlyden fra filmer som «Apokalypse nå!». Gaza-krigens soundtrack var den summende drone-lyden. Nå har jeg den som nærmeste nabo.

AV DENNE TYPEN: Ok, naboens drone er litt mindre enn denne. Men du skjønner tegninga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AV DENNE TYPEN: Ok, naboens drone er litt mindre enn denne. Men du skjønner tegninga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene jakter på en russisk ubåt i Stockholm-skjærgården, men det er ikke helt udramatisk i mitt eget lille nærområde heller. Faktisk hakket mer nervepirrende, for mens undervannsgåten i Sverige minner oss om det glad-paranoide 80-tallet, er min gjenstand for bekymring av en annen og langt mer moderne karakter: Naboen har kjøpt seg drone.

Det vil si - kanskje han bare har lånt den av en kompis, eller leid den et sted (hvis det er mulig). Jeg har altså ikke snakket med ham om dette. Men nå i helga sto han der. Klokka ti søndag morgen, utenfor huset sitt, med en fjernkontroll og en flyvende farkost i urovekkende kontrollert bevegelse fem-ti meter oppe i lufta. Sånn for nabofredens skyld bør jeg vel legge til at jeg ikke bærer nag. Vi er i samme følgegruppe som bytter på å gå sammen med seksåringene til skolen (hei, nabo!).

Men den lyden. Dronen har fire rotorblader som gjør at den kan snike seg innpå tretopper og hushjørner med stor presisjon, og sammen lager de en ubehagelig summelyd. Som en insektsverm som truer med å spise opp hele avlingen i landet, eller mer nærliggende (?) - som en Israel Defence Forces-drone som henger over Gaza mens snikskyttere ligger på hustakene og plukker ut mål i ruinene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer