DEBATT

Er dronekrigføring utenomrettslige henrettelser?

Dronekrig krever debatt

En ny generasjon dronevåpen er under utvikling. Det på tide at mediene løfter debatten om bruken av dem.

AMERIKANSKE DRONER: Siden 2003 er det utført over 4000 amerikanske droneangrep i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Jemen, Libya og Syria. Dødstallene er usikre, men det antas at minst 7000 mennesker er drept i disse landene i USAs «krig mot terror», skriver artikkelforfatteren. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB scanpix
AMERIKANSKE DRONER: Siden 2003 er det utført over 4000 amerikanske droneangrep i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Jemen, Libya og Syria. Dødstallene er usikre, men det antas at minst 7000 mennesker er drept i disse landene i USAs «krig mot terror», skriver artikkelforfatteren. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tidligere denne måneden diskutererte en FN-konferanse tiltak mot neste generasjon dronevåpen. USA arbeider blant annet med å utvikle selvstyrte ubåter, fly og svermer av droner som kan utpeke angrepsmål på egen hånd. Mange er bekymret og vil forby slike våpen.

Det er nå femten år siden amerikanerne utførte det første kjente droneangrepet. Et ubemannet fly skjøt en rakett mot en bil og drepte seks antatte terrorister i Jemen. I årene etterpå er det utført over 4000 amerikanske droneangrep i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Jemen, Libya og Syria. Dødstallene er usikre, men det antas at minst 7000 mennesker er drept i disse landene i USAs «krig mot terror».

Bureau for Investigative Journalism i London har ved hjelp av ulike kilder hentet inn tall som antyder omfanget av amerikanernes dronekrigføring. Selv om vi legger minimumstallene til grunn, er flere hundre sivile drept, av disse minst 200 barn.

De som driver med denne krigføringen vet at faren er stor for såkalt «collateral damage» (utilsiktede bivirkninger). Likevel har den amerikanske kongressen gitt presidenten og CIA blankofullmakt til å fortsette dronekrigføringen på ubestemt tid. Hver uke undertegner presidenten nye tillatelser til å ramme utpekte mål, selv om han vet at feilmarginene er store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer