Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Droner over Norge

SIKKERHETSPOLITIKK: Forsvaret jubler over at de endelig skal få bruke små, ubemannede spionfly i Afghanistan. Snart får vi dem også i norsk luftrom.

STADIG FLERE: De ubemannede flyene brukes av stadig flere land til stadig flere oppgaver, også i Norge, uten at vi for alvor diskuterer konsekvensene, mener Tore Tennøe. Her en amerikansk Predator-drone over Kandahar i november i år .Foto: AP/Scanpix
STADIG FLERE: De ubemannede flyene brukes av stadig flere land til stadig flere oppgaver, også i Norge, uten at vi for alvor diskuterer konsekvensene, mener Tore Tennøe. Her en amerikansk Predator-drone over Kandahar i november i år .Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER LETT å forstå at norske spesialstyrker har ønsket seg droner — eller Unmanned Airial Vehicles (UAV) — i lengre tid. Ved hjelp av de små spionflyenes kameraer kan soldatene se rundt hjørner, bak murer og over afghanske åskammer. Slik kan de unngå bakhold og veibomber ogdessutengjennomføre mer presise angrep.

Det amerikanske forsvaret har som vanlig vært først ute. De har også tatt bruken av droner et steg lenger. Mens de norske styrkene i følge VG har bestilt overvåkningsfly, har amerikanske militære og etterretning brukt droner med våpensiden 2002. USA har i dag hele 230 bevæpnede Predator og Reaper-droner i drift.

ET EKSEMPEL på det amerikanerne kaller «målrettede drap» ble nylig referert i Weekendavisen. 5. desember i fjor dirigerte CIA en drone over et hus i Zanghara i nordøst-Pakistan. Fra CIAs kontrollrom i Langley i Virginia, kunne operatørenfølge den pakistanske Taliban-lederen Baitullah Mehsud i det han gikk ut på taket på huset for å ta diabetesmedisin. Sekunder senere ble Mehsud, hans kone, svigerforeldre, løytnant og sju livvakter drept av to Hellfire-missiler — uten at amerikanske liv gikk tapt.

Droneteknologien er raffinert ved topp forskningssentre som Massachusetts Instituteof Technology som et redskap i kampen mot terror. Med høy presisjon og lav risiko for egne styrker er droner et velegnet redskap mot motstandere som selv skyr få midler. Kanskje kunne 9/11 vært unngått dersom Clinton-administrasjonen hadde hatt de teknologiske forutsetningene for et «målrettet drap» på Osama Bin Laden på 90-tallet.

Det kan derfor være naturlig å spørre Forsvarsminister Grete Faremo om oppfølgingen: Er det planen å utstyre forsvaret også med armerte droner? Mer enn 40 land — og muligens organisasjoner som Hizbollah — har allerede skaffet seg droner, og de mest toneangivende har utstyrt dem med laserstyrte missiler.

BRUKEN AV DRONER er satt under kritisk søkelys i en rapport om «targeted killings» fra FNs Human Rights Council, som gir et godt utgangspunkt for en videre offentlig debatt. I seg selv er det ikke viktig om et skudd avfyres fra en ubemannet drone eller fra en soldat på bakken eller i et helikopter. Rapportens største bekymring er at droner gjør det lettere å drepe, siden egen risiko reduseres, og at sivile tap dermed ikke står i forhold til gevinsten ved angrepet.

I følge pakistanbodycount.org har amerikanske droner hittil drept 1820 personer i Pakistan, av dem 1778 sivile og bare 32 fra al-Qaida. Longwarjournal.org opererer imidlertid med motsatte tall, der bare få sivile er drept.

FAREN ER DESSUTEN at det utvikles en «playstation-mentalitet», med drone-operatører som har sin viktigste erfaring fra gutterommet, og ikke fra slagmarken tusenvis av mil unna. Kan vi være sikre på at de fortolker situasjonen riktig fra sine komfortable stoler, slik at uskyldige sivile liv blir spart?

AT KRIGEN fører til innovasjon og sivil bruk, er velkjent. Armbåndsuret, internett og luftfart er eksempler på sivile avleggere fra militære prosjekter. 2010 ser ut til å være året der dronene bokstavelig talt tar av også i privat regi.

Allerede finnes droner med kamera til salgs i forbrukermarkedet. For 300 dollar kan du bestille Parrot AR på nettet. Den kan styres av ved hjelp av iPhone, riktignok med tekniske begrensninger som at den ikke tåler mye vind og kun kan brukes i 15 minutter om gangen.  Men dette kommer raskt til å bli forbedret og mekket på av entusiastiske amatører og halvprofesjonelle som deler erfaringer og kjøper deler på nettsteder som diydrones.com.

Takket være kinesiske produsenter er prisene langt lavere enn for få år siden.

FOR BRUK av droner også i offentlig regi setter kun fantasien grenser: Trafikkovervåkning, kystvakt, grenseovervåkning (brukes allerede på grensen mellom USA og Mexico), overvåkning av forurensning — eller kanskje kvalitetssikring av plan- og byggesaker?
I England har politietallerede brukt droner med video og termiske kameraer for å finne etterlyste folk. En ressursgruppe har pekt ut en rekke politiområder som er aktuelle for dronebruk, fra å forebygge og oppklare tyveri av minibanker eller traktorer, til å få oversikt over «antisosial» kjøring, unormal last, eller ulovlig forsøpling. Ifølge Guardian ønsker politiet å ta i bruk droner for overvåkning innen OL i London i 2012.

Også private selskaper har en potensiell mulighet til å benytte droner i sitt arbeid. Paparazzi-industrien i USA har allerede tatt i bruk droner. Men også andre aktører som for eksempel reiselivsnæringen, landbruket, industrien og nyhetsmedia kan tenkes å ha nytte av droner med kameraer. Droner er mye billigere enn helikoptre og mer anvendelige i mange situasjoner.

ALT LIGGER med andre ord til rette for en sterk økning i antall droner på himmelen i nær fremtid. Er det en ønsket utvikling?
Allerede nå er det lett å slå fast flere uønskede konsekvenser. Det er åpenbart at privat og offentlig bruk av droner med kameraer vil utfordre personvernet. Bekymrede foreldre, paparazzier og byråkrater vil ikke bare se målgruppen, men også andre forbipasserende. Kombinert med digital lagring og biometrisk gjenkjennelse, gir dette utsikter til en skremmende komplett overvåkningsteknologi.

Et annet kritisk punkt er forurensning av himmelen over oss, både visuelt og lydmessig. Økt bruk av droner kan dessuten være en utfordring i forhold til sikkerhet i det nære luftrommet ved havari og kollisjoner.

EN DISKUSJON om hva som skal være lov er viktig før dronene kommer på vingene. Her bør forsvarsminister Grete Faremo og hennes kollega Knut Storberget ta ansvar for å ruste opp debatten om det offentlige luftrommet.

OVER 1000 ER DREPT: Pakistanere i Islamabad demonstrerer mot de tiltagende amerikanske drone-angrepene over grensen fra Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix
OVER 1000 ER DREPT: Pakistanere i Islamabad demonstrerer mot de tiltagende amerikanske drone-angrepene over grensen fra Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!