Droner over Norge

SIKKERHETSPOLITIKK: Forsvaret jubler over at de endelig skal få bruke små, ubemannede spionfly i Afghanistan. Snart får vi dem også i norsk luftrom.

STADIG FLERE: De ubemannede flyene brukes av stadig flere land til stadig flere oppgaver, også i Norge, uten at vi for alvor diskuterer konsekvensene, mener Tore Tennøe. Her en amerikansk Predator-drone over Kandahar i november i år .Foto: AP/Scanpix
STADIG FLERE: De ubemannede flyene brukes av stadig flere land til stadig flere oppgaver, også i Norge, uten at vi for alvor diskuterer konsekvensene, mener Tore Tennøe. Her en amerikansk Predator-drone over Kandahar i november i år .Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER LETT å forstå at norske spesialstyrker har ønsket seg droner — eller Unmanned Airial Vehicles (UAV) — i lengre tid. Ved hjelp av de små spionflyenes kameraer kan soldatene se rundt hjørner, bak murer og over afghanske åskammer. Slik kan de unngå bakhold og veibomber ogdessutengjennomføre mer presise angrep.

Det amerikanske forsvaret har som vanlig vært først ute. De har også tatt bruken av droner et steg lenger. Mens de norske styrkene i følge VG har bestilt overvåkningsfly, har amerikanske militære og etterretning brukt droner med våpensiden 2002. USA har i dag hele 230 bevæpnede Predator og Reaper-droner i drift.

ET EKSEMPEL på det amerikanerne kaller «målrettede drap» ble nylig referert i Weekendavisen. 5. desember i fjor dirigerte CIA en drone over et hus i Zanghara i nordøst-Pakistan. Fra CIAs kontrollrom i Langley i Virginia, kunne operatørenfølge den pakistanske Taliban-lederen Baitullah Mehsud i det han gikk ut på taket på huset for å ta diabetesmedisin. Sekunder senere ble Mehsud, hans kone, svigerforeldre, løytnant og sju livvakter drept av to Hellfire-missiler — uten at amerikanske liv gikk tapt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer