Droner skaper ekstremisme

Norge bør fronte en internasjonal konvensjon som regulerer bruk av droner utenfor krigssoner.

REKRUTTERING: «Ifølge en ny rapport medfører bruken av droner økt rekruttering til «voldelige ikke-statlige aktører» og motiverer til nye angrep. Ifølge en artikkel i New York Times fra mai har droner nå erstattet Guantánamo som viktigste rekrutteringsverktøy for militante islamister», skriver kronikkforfatteren. Foto: S.S. Mirza / AFP / NTB Scanpix
REKRUTTERING: «Ifølge en ny rapport medfører bruken av droner økt rekruttering til «voldelige ikke-statlige aktører» og motiverer til nye angrep. Ifølge en artikkel i New York Times fra mai har droner nå erstattet Guantánamo som viktigste rekrutteringsverktøy for militante islamister», skriver kronikkforfatteren. Foto: S.S. Mirza / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn ti år etter at den ble lansert, var krigen mot terror ment å trappes ned. Okkupasjonen av Irak er avsluttet og NATO leter desperat etter en vei ut av Afghanistan. I skyggen av disse to konfliktene har en annen krig stadig eskalert. Dronekrigen som føres i Jemen og Pakistan.

I slutten av september ble en ny rapport fra universitetene i Stanford og New York publisert. Rapporten heter «livet under dronene» og baserer seg på mer enn 130 intervjuer med ofre, vitner og eksperter. I en gjennomgang av flere tusen sider med dokumentasjon og artikler, feller den knusende dom over dronekampanjen som føres i Pakistan.

Ifølge rapporten har angrep fra droner drept mellom 2562 og 3325 mennesker i Pakistan de siste åtte åra. Av disse var mellom 447 og 881 sivile, inkludert 176 barn. Samtidig var bare to prosent av de drepte såkalte «høy verdi»-mål. Dette betyr at angrepene har drept tre barn per sentrale terrorist. Studien viser også at det ikke bare er de direkte berørte av angrepene som rammes. Den konstante tilstedeværelsen av droner i luften terroriserer uskyldige menn, kvinner og barn. Og dronene skaper angst og psykologiske traumer i sivile samfunn. Mennesker i de mest utsatte regionene er redde for å hjelpe sivile ofre og for å delta i begravelser, da både de som hjelper sårede og de sørgende har blitt ofre for oppfølgingsangrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer