Dronning Sonja donerer egen kunst til flyktninger

Stor dugnad på Kunstnernes Hus.

- VELDIG BEÆRET: - Vi er glad for alle kunstnere som har bidratt, men er selvsagt veldig beæret over å ha med et trykk fra dronning Sonja, sier Marianne Heier og kunstnerisk leder i Kunstnernes Hus, Mats Stjernstedt. Dronningens bilde er det grafiske trykket som henger på veggen mellom dem. Foto: Anders Grønneberg
DEN DØDE GUTTEN: Lotte Konow Lund har laget en tusjtegning. - Kunstneren tenker seg den døde syriske gutten som ble skyllet i land i Tyrkia som en voksen mann, sier Marianne Heier.
STORT OG SMÅTT: Bilder i forskjellig format og uttrykk blir auksjonert bort fredag kveld 20. november kl 18.30 på Kunstnernes Hus. - Vi setter stor pris på at folk hjelper oss med å samle inn penger slik at vi kan hjelpe der nøden er størst, sier kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen.
STORT SPENN: - Vi auksjonerer ut ting, det vil si kunst - og opplevelser. Kunstnerne byr på seg selv på mange måter, sier kunstner Marianne Heier, som har tatt initiativ til denne kunstauksjonen.
DRONNINGEN: Dronning Sonja er selv kunstner og har donert bort et grafisk verk. Her fra et utstilling i Stockholm i fjor.Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix
IKONISKE VERK: - Her kan man få ikoniske verk til en rimelig pris, sier Heier. Her ser vi til venstre et stort bilde signert den norske kunstneren bak den kontroversielle Kongolandsbyen i Frognerparken, Mohammed Fadlabi, opprinnelig fra Sudan.
ROSINEN I PØLSA: - Dette er virkelig et flott verk. Her bør folk vise stor interesse, sier Marianne Heier og kunstnerisk leder i Kunstnernes Hus, Mats Stjernstedt om Steinar Haga Kristensen «The Spread of Dillettantism», et vevd bilde på av en skakk verden på tre ganger fire meter.
IKONISKE VERK: - Her kan man få ikoniske verk til en rimelig pris, sier Heier. Her ser vi til venstre et stort bilde signert den norske kunstneren bak den kontroversielle Kongolandsbyen i Frognerparken, Mohammed Fadlabi, opprinnelig fra Sudan.
GAMMEL KUNST: Her viser Marianne Heier fram tre bilder fra 1800-tallet, det nederste av Hans Gude og de to øverste av Christian Skredsvig.
BIENNALEN I VENEZIA: -Disse to store verkene signert Elmgreen og Dragseth er tidligere vist på Biennalen i Venezia, sier Heier, som går forbi dem.
VIETNAMKRIGEN: Her ser vi Marianne Heier foran to verk av Ane Graff (til venstre) og Victor Lind. - Victor Linds bilde er fra 1972 og er inspirert av Vietmankrigen - og er like aktuelt i dag, sier Heier.
PLATESPILLER: A. K. Dolvens «JA as long as I can». Den som kjøper verket, får vinyl med sin egen stemme og en dag i lydstudio med kunstneren i London, Oslo eller Lofoten, sier Marianne Heier.
STORE NAVN: Marianne Heier og Mats Stjernstedt foran Elise Storsveen store fot, Geometrisk initiativ og Ida Ekblads «Opposable Thumbs».

- Kunstnernes Hus har gleden av å invitere til årets viktigste fest fredag kveld, sier Marianne Heier.

Hun er blant initaitivtakerne som håper på å få inn 500 000 kroner.

Dronningens «Isglød» Alle inntekter fra arrangementet går uavkortet til Flyktninghjelpen og Leger uten grenser. En rekke kunstnere har gitt bort arbeider, andre tilbyr ulike tjenester - en av dem er dronning Sonja, som selv er kunstner.

- Vi setter like stor pris på alle kunstnere som donerer verk, men vi er selvsagt veldig beæret over å ha med et bidrag fra dronning Sonja.

Marianne Heier sier videre at dronningens bilde er et grafisk trykk hun har kalt «Isglød». Eller skal det auksjoneries bort både malerier, vevde tepper og ulike former for kunstverk - omlag 30 i alt.

Sterke kunsternavn Blant bekreftede bidragsytere på den stadig voksende lista fins navn som Elmgreen og Dragseth, A. K. Dolven, Gardar Eide Einarsson, Nils Bech, Morten Krohg, Ane Graff, Eline Mugaas, Lotte Konow Lund og Ida Ekblad.

- Vi har også historiske innslag som Hans Gude og Christian Skredsvig.

- I løpet av fredagskvelden auksjonerer vi ut varer og tjenester, for eksempel en kveld på byen med Kebbevenner, eller en intimkonsert med Nils Bech - og så serverer vi spesiallaget boheminspirert drikke i baren, sier Heier.

Uforglemmelig opplevelse Arrangøren legger opp til noe mer enn en auksjon, men snarere en fest - der alle inntekter går til flyktningearbdeidet. Heie mener det er umulig ikke å bli berørt og engasjert av den som skjer i Syria.

- Kunstnere er samfunnsengasjerte, men  ikke en pengesterk yrkesgruppe. En typisk kunstnerøkonomi ligger ofte skummelt nær eksistensminimum, så dette er store innhugg i bidragsyternes økonomi, sier Heier.

-  Det er viktig å understreke at kunstnerne selv ikke tjener noe på denne auksjonen, salgsinntektene går uavkortet til Flyktninghjelpen og Leger uten grenser. Kunstnerne har virkelig vært generøse, dette er kjempeflotte verk av gjennomgående høy kvalitet. Auksjonen begynner på Kunstnernes Hus klokka 18.30 presis, opplyser Heier.

- Vi lover at auksjonen og festen på Kunsternes Hus en uforglemmelig opplevelse. Det blir musikk og dans og trylling, og performance med en vakker, ung og lettkledd kunstner.

- Vi setter stor pris på at folk hjelper oss med å samle inn penger slik at vi kan hjelpe der nøden er størst, sier kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen.