- Dronning Sonja fortsetter å lage kunst

Jobber videre med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

MER I VENTE: Ørnulf Opdahl, dronning Sonja og Kjell Nupen viser fram sitt fellesprosjekt «Tre reiser - Tre landskap» for det norske folk. Og samarbeidet dem imellom er på langt nær avsluttet.  Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
MER I VENTE: Ørnulf Opdahl, dronning Sonja og Kjell Nupen viser fram sitt fellesprosjekt «Tre reiser - Tre landskap» for det norske folk. Og samarbeidet dem imellom er på langt nær avsluttet. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

(Dagbladet): For første gang skal dronning Sonjas (74) kunstnerdebut vises på norsk jord når utstillingen «Tre reiser - Tre landskap» åpner på Henie Onstad Kunstsenter i dag.

Grafikkmappen, som består av 24 dyptrykk, er utført av dronninga sammen med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

- Det ble et festlig samarbeid. Men slitsomt, og mye arbeid, sa dronninga på en pressekonferanse i forbindelse med utstillinga i går.

- Krevde mot Det var i november i fjor at dronninga for første gang viste fram sitt grafiske mappeverk, den gang i Helsingborg i Sverige. Dronninga fortalte i går at hun nok var preget av litt nerver da hun åpnet utstillinga i fjor.

- Det krevde mot å vise det fram i Sverige, sier dronning Sonja.

Hun fortalte om en lang arbeidsprosess, flere prøvetrykk og arbeidsdager som gjerne strakk seg til over midnatt.

Fortsetter samarbeidet Til Dagbladet forteller Nupen at Samarbeidet mellom de tre har fortsatt etter «Tre reiser - Tre landskap»

- Vi arbeider med ting hele tiden og diskuterer oss imellom. Vi var faktisk i verkstedet mitt og arbeidet sammen forrige lørdag, sier Nupen.

Han legger ikke skjul på at det norske folket vil få se mer av dronningas kunst i framtida.

- Vi har jobbet med keramiske skulpturer og litografier blant annet, uten at det er et konkret prosjekt. Men ønsket er der, og ideene er der, sier Nupen.

Har troen Nupen roser dronningas kunstnerpotensial.

- Vi hadde jo ikke jobbet med henne om vi ikke hadde hatt troen på henne. Det gjelder både Ørnulf og meg, sier kunstneren.

WARHOL: En New York-dag i 1982 besøkte dronning Sonja kunstneren Andy Warhols studio. Nå vises samtlige seks bilder som inngår i serien fram for første gang. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
WARHOL: En New York-dag i 1982 besøkte dronning Sonja kunstneren Andy Warhols studio. Nå vises samtlige seks bilder som inngår i serien fram for første gang. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Og kritikkene etter åpninga i fjor var gode, så det virker som om vi har truffet noe riktig. Det er jo hyggelig, legger han til.

Dronninga fortalte at hun var åpen for å prøve seg på andre teknikker, og har blant annet forsøkt seg på akvarell.

- Jo mer man gjør, jo større blir lysten på å lære enda mer, sier dronninga.

Stipend på 400 000 Dronninga var også til stede på Henie Onstad Kunstsenter i går kveld, for å dele ut historiens første The Queen Sonja Nordic Art Award i går kveld.

Kunstnerstipendet på 400 000 kroner skal etter planen utdeles hvert andre år til en ung kunstner.

Prisen ble i går tildelt den finske grafikeren Tiina Kivinen.

Ny bok Kunstprosjektet mellom dronninga, Nupen og Opdahl er også blitt dokumentert i det som blir dronningas neste bokprosjekt.

I boka «Kongens hus - alle kongeparets hjem» inviterer hun leserne inn til alle de kongelige eiendommene, og nå ønsker hun også å la dem ta del i kunstprosjektet.

 - Det er en høyst uvanlig bok som dokumenterer hele kunstprosjektet fra start til slutt. Boken er prosjektbasert og gjennom fotografier gir den et innblikk i prosessen. Alle verkene som ble skapt i samarbeidet er også gjengitt i sin helhet, sier Ole Rikard Høisæter, forlagssjef i Orfeus Publishing.

I boken gir dronninga et utdypende intervju om hvordan hun har nærmet seg kunsten, både som samler og utøvende kunstner.

- Får man inntrykk av hvorvidt dronninga ønsker å fortsette som utøvende kunstner?

- Ja, absolutt. Det jeg tror man kan si er at hun er åpen på at dette er noe hun ønsker å gjøre mer av. Det er ikke noen hemmelighet at hun har fortsatt etter kunstprosjektet.

Viser 84 bilder Parallelt med mappeverket stilles også et utvalg av dronning Sonjas (74) private kunstsamling ut på kunstsenteret.

FIKK STIPEND: 
Den finske grafikeren Tiina Kivinen ble torsdag den første vinneren av dronning Sonjas kunstpris, og ble tildelt et stipend på 400 000 kroner. Dronninga sto selv for utdelingen av The Queen Sonja Nordic Art Award 2012.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FIKK STIPEND: Den finske grafikeren Tiina Kivinen ble torsdag den første vinneren av dronning Sonjas kunstpris, og ble tildelt et stipend på 400 000 kroner. Dronninga sto selv for utdelingen av The Queen Sonja Nordic Art Award 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Vi skal dele av det vi har på slottet. Og dette er mitt spinkle forsøk på å dele hva vi har på veggene, sier dronningen.

Totalt 84 bilder fra 32 kunstnere vises fram.

Bildene er hentet fra alt fra Kongeskipet til Kongsseteren, og brukes til vanlig av den svært engasjerte kunstsamleren dronning Sonja.

- Så nå er det ingenting igjen i Kongsseteren, fleiper dronninga.

Samlet Warhol-serie I tillegg skal også serien på seks portrettbilder av dronninga, signert Andy Warhol i 1982, vises fram samlet for første gang for offentligheten.

- Det er utrolig artig å se disse bildene samlet igjen, sier dronninga, som sist så dem samlet i 1983 på Skaugum.

I dag er fire av bildene i privat eie, ett tilhører dronninga og ett henger på Nasjonalmuseet.

- Ble overrasket Dronninga fortalte i går om møtet mellom henne og Warhol, en New York-dag i 1982.

- Han var liten av vekst, svært atletisk og beveget seg hurtig, minnes dronninga.

Hun fortalte også at hun ble positivt overrasket over teknikken han brukte, og hvor lite tid det krevde av henne å stå modell. Dronninga ble sminket og tatt polaroidbilder av. Det hele var over på rundt to timer.

Men resultatet kom overraskende på dronninga.

STILLER UT:. Dronning Sonjas utstilling på Henie Onstad kunstsenter åpner i dag. I går ankom hun pressekonferansen sammen med direktør Tone Hansen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
STILLER UT:. Dronning Sonjas utstilling på Henie Onstad kunstsenter åpner i dag. I går ankom hun pressekonferansen sammen med direktør Tone Hansen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble overrasket; Jeg har jo ikke den store trutmunnen. Det var litt uvant. Men jeg respekterer hans måte å se ting på, sier dronning Sonja.

Warhol-serien, utvalget av dronningas private kunstsamling samt «Tre reiser - Tre landskap» blir stående på Henie Onstad Kunstsenter til 7. oktober.

 

84 bilder: Dronninga viser fram et utvalg av sine egne bilder. I bakgrunnen henger Inger Sitters «Rødt».  Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
84 bilder: Dronninga viser fram et utvalg av sine egne bilder. I bakgrunnen henger Inger Sitters «Rødt». Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer