Dronning Sonja med Munch-spark til Norge

Dronningen mener Munch er mer anerkjent i utlandet og etterspør «perfekt museum» i Norge.

Dronningen og Munch: Dronning Sonja var i dag til stede på en førvisning av «Edvard Munch: The Modern Eye» på Tate Modern i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
Dronningen og Munch: Dronning Sonja var i dag til stede på en førvisning av «Edvard Munch: The Modern Eye» på Tate Modern i London. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

LONDON (Dagbladet): Tate Modern venter flere hundre tusen besøkende når dørene åpnes torsdag for utstilling av 140 av Edvard Munchs kunstverk.  

Dronning Sonja er til stede på en førvisning i London sammen med britisk og internasjonal presse, og Dagbladet møtte dronningen under omvisningen.

- Større i utlandet - Utstillingen viser nye sider av Munch. Det var overaskende for meg å se hvordan han brukte film som skisser, sier dronning Sonja til Dagbladet.

Hun mener Munch er mer anerkjent internasjonalt enn i Norge, og sier at det gjerne er vanskelig å se kvaliteten i våre egne kunstnere.

- Jeg håper vi får ferdig et perfekt museum i Norge for Munchs bilder innen et par år, sier dronningen.

700.000 «Edvard Munch: The Modern Eye» trakk nærmere en halv million publikummere i Pompidou-senteret i Paris i fjor høst og 215.000 i Schirn Kunsthalle i Frankfurt i vår.  

Ukjent film 60 malerier, deriblant «Pikene på broen», samt 50 fotografier, tegninger, grafiske blad og ukjente filmarbeider vises på utstillingen.
Den er et samarbeidsprosjekt mellom Munchmuseet og Tate Modern, Pompidou-senteret og Schirn Kunsthalle.  

Norge i høst
«Det moderne øyet» ventes å bli et ettertraktet kulturelt trekkplaster for det store antall ekstra tilreisende til London under de olympiske lekene (27. juli — 12. august).

14. oktober pakkes Munch-skatten ned før den fraktes tilbake til Norge, og gjøres tilgjengelig for det norske publikummet to uker seinere.
 

Munch-interesse: Dronningen sa til Dagbladet at Munch er mer annerkjent i utlandet enn i Norge. Britisk og internasjonal presse fulgte dronningen under omvisningen. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
Munch-interesse: Dronningen sa til Dagbladet at Munch er mer annerkjent i utlandet enn i Norge. Britisk og internasjonal presse fulgte dronningen under omvisningen. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer