Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dronning Sonja valgte Snåsamannen-biograf

Blir hennes biografi også bestselger?

FÅR BIOGRAFI: Dronning Sonja har valgt fjorårets mest suksessrike biograf til å skrive livshistorien sin. Her sammen med danske Dronning Margrethe i Holmenkollen i fjor. Foto: ARNT E. FOLVIK
FÅR BIOGRAFI: Dronning Sonja har valgt fjorårets mest suksessrike biograf til å skrive livshistorien sin. Her sammen med danske Dronning Margrethe i Holmenkollen i fjor. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

(Dagbladet.no): Dronning Sonja får sin egen biografi. Og det er ikke hvem som helst som har fått oppdraget. Dronningen har selv bestemt hvem som skal få skrive biografien, og valget falt på forfatter Ingar Sletten Kolloen.

Han er særlig kjent for biografiene om Knut Hamsun og Snåsamannen - sistnevnte ble Norges aller mest solgte bok i fjor.

Kjent hverandre lenge
- Kolloen og dronningen har kjent hverandre lenge. De jobbet sammen med kulturprogrammet til Lillehammer-OL og lignende tidlig på 90-tallet, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til Dagbladet.no.

- Så hans suksess med «Snåsamannen» har ikke hatt noe å si?

- Jeg skal ikke gå inn i dronningens beveggrunner, men de har kjent hverandre lenge, sier Hagen.

Geir Mork, direktør i Gyldendal, som skal gi ut boka, er svært fornøyd med dronningens valg.

- Jeg synes det er et veldig godt valg. Både Kolloen og Gyldendal har ønsket å gå inn i dette prosjektet i flere år, forteller han.

- Interessant å snakke med
Ingar Sletten Kolloen sier til Dagbladet.no at han allerede har hatt noen innledende møter med dronningen i forbindelse med boka.

- Det er klart at det er en ære å få anledning til å gjøre et sånt arbeid. Samtidig er det en stor utfordring både faglig og menneskelig. Dronning Sonja er en av de mest interessante personene i norsk samtidshistorie. Hun var jo den første som kom fra folket og inn i monarkiet på mange hundre år. Hun har måttet utforme og fylle sin rolle på en måte som ingen har gjort før henne, sier Kolloen.

- Hvordan er dronningen å samarbeide med?

- Hun er en meget oppegående kvinne, veldig kunnskapsrik og reflektert. Og sånne personer er det veldig interessant å snakke med, sier han.

- Hvordan er det å gå fra Snåsamannen til dronning Sonja?

- Det er jo helt annerledes, de har helt forskjellige livsverk. Men det er flere ting ved ethvert menneske en biograf må prøve å finne ut av. Som hva slags menneskelige krefter det er som former et menneskets liv, og hvilke samfunnskrefter som har slått inn. Så har du selve livsverket, i dette tilfellet hvordan det har vært å stå i den symbolrollen som en kronprinsesse og etterhvert dronning gjør, sier han.

- Hva er du mest nysgjerrig på?

- Det er mange ting, men særlig hvordan hun har vært med på å utforme monarkiet til der det står i dag. Det har krevd mange valg underveis, vil jeg tro.

Ferdig om to år
Kolloen har god tid på sitt nye prosjekt. Biografien skal etter planen lanseres høsten 2011. Den skal ta for seg hele dronning Sonjas liv, fra hennes oppvekst i Oslo, studieår i utlandet, hennes forhold til kronprins Harald fram til de giftet seg i 1968, og tiden som kronprinsesse og dronning.

4. juli 2007 fylte dronning Sonja 70 år. I den forbindelse ga forlaget Damm ut en praktbok om henne og kongen. Kong Harald fikk sin egen biografi på sin 70-årsdag, og forlagssjef i Damm, Ole Rikard Høisæther, sa til Aftenposten at dronningen nok også ville få sin etterhvert.

Nå får hun altså det, men på et annet forlag.

SUKSESSBIOGRAF: Ingar Sletten Kolloen har tidligere skrevet biografier om Snåsamannen (bildet), Knut Hamsun og lyrikeren Tor Jonsson. Foto: LARS EIVIND BONES
SUKSESSBIOGRAF: Ingar Sletten Kolloen har tidligere skrevet biografier om Snåsamannen (bildet), Knut Hamsun og lyrikeren Tor Jonsson. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling