DEBATT

Debatt: Oljeleting

Dronninga av dobbeltmoral

Ernas internasjonale havsatsing framstår mer og mer som hvitvasking av en skitten nasjonal politikk

DA OG NÅ: Under Arendalsuka sa Erna at havene trues av marin forsøpling og forurensing, overfiske og at gyteområder forsvinner. Hun ba oss jobbe sammen for å bekjempe det som truer en bærekraftig utvikling av havene.

Men nå er festen i Arendal over, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DA OG NÅ: Under Arendalsuka sa Erna at havene trues av marin forsøpling og forurensing, overfiske og at gyteområder forsvinner. Hun ba oss jobbe sammen for å bekjempe det som truer en bærekraftig utvikling av havene. Men nå er festen i Arendal over, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka starter det tyske selskapet Wintershall DEA prøveboring etter olje ved Trænarevet. Det skjer med regjeringens velsignelse, og uten at Ola Elvestuen velger å stoppe eksperimentet som var klaget inn til Klima og Miljødepartementet.

Området som er åpnet for prøveboring ligger ved inngangen til Vestfjorden i Lofoten og rett sør for dypvannskorallområdet Trænarevet. Dette er et unikt gytefelt for fisk og hekkeområde for sjøfugl, som Havforskningsinstituttet advarer på det sterkeste mot å bore i. Norges Kystfiskarlag betegner området som det viktigste for fisk i Norge, da 70 prosent av all fisk som fanges i norske havområder klekkes, eller har sine første kritiske faser av livet her. Trænarevet er også stengt for trålere, ettersom bunntråling kan skade de unike korallene.

Erna Solberg leder Det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, som skal jobbe for bærekraftig bruk av havet. Panelet, som er et norsk initiativ, skal legge fram sin sluttrapport på FNs havkonferanse i 2020. Ved opprettelsen av panelet uttalte statsministeren stor bekymring for verdenshavenes tilstand og reguleringen av disse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer