Dronningen av krim

Vi lette etter en mørk, mystisk krimdronning, da vi ble avbrutt av et «Yohoo» og frenetisk vinking fra baren.

Fakta om Minette Walters

Der sitter Minette Walters, blond og sprudlende, med røyken i den ene hånda og kaffekoppen i den andre.

- Det er alltid sånn at folk viser seg å være det motsatte av hva man venter seg, trøster hun når vi forklarer oss.

Snakk om å være fordomsfulle. Bare fordi dama skriver om blodsprutende mord og råtnende lik, tror vi automatisk at hun selv er mørk og dyster.

- Alle har sine mørke sider. Men få får tatt dem så til de grader ut som jeg gjør i bøkene mine. Det er derfor jeg er så lys til sinns ellers, forklarer hun.

Flaks

Minette Walters hadde bestemt seg for å skrive én kriminalhistorie i løpet av livet. Da hun passerte førti, fant hun ut at tida var inne. Nå er det blitt seks bøker og en feit bankkonto.

- Jeg har tydeligvis samme smak som vanvittig mange andre mennesker når det gjelder krim. Det fins tusenvis av dyktige krimforfattere som aldri får en sånn suksess, bare fordi de har en særere smak. Walters' siste bok, «Brudd», kom på norsk i vår, men først nå er forfatteren i Norge for å promotere den.

- Jeg er godt i gang med neste bok, men jeg må nok gi slipp på forsettet mitt om å skrive en bok i året. Men den kommer.

- Hvorfor finner du opp nye figurer i hver bok, istedenfor å ha en gjennomgangsfigur som mange andre krimforfattere?

- Fordi det ville kjedet meg. Visste du at Arthur Conan Doyle hatet Sherlock Holmes?

Krim i Kina

Kina har nettopp kjøpt rettighetene til alle Walters' bøker, men forfatteren selv gruer seg til å reise på promoturné.

- Jeg lever bare i den boka jeg skriver på i øyeblikket. De andre kobler jeg ut så fort jeg er ferdig med dem. Kina skal gi ut «Døden i ishuset» først, og det betyr at jeg må lese den først. Det blir en lang flytur.