Dronningen danker ut Pushwagner

Dronning Sonjas grafiske verker i Galleri Nicolines hus i Kragerø går som varme hvetebrød. På to dager har hun solgt 250 bilder.

SALGSREKORD:Dronning Sonja og gallerieier Eirin Wartiainen kan glede seg over formidable salgstall. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SALGSREKORD:Dronning Sonja og gallerieier Eirin Wartiainen kan glede seg over formidable salgstall. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

LANGESUND (Dagbladet): Dronning Sonjas første separatutstilling, som åpnet offisielt lørdag 13. juli, havner trolig helt på salgstoppen hva utstillinger angår. Ifølge gallerieier Eirin Wartiainen har Hennes Majestet satt en form for norgesrekord.

- Dronning Sonja har detronisert Pushwagner, som tidligere hadde salgsrekord. I alt 250 grafiske verker ble solgt i helga. Dette er noe av det råeste som noen gang er gjort, forteller Eirin Wartiainen.

Hun legger til at galleriet i Kragerø har gode referanser å vise til, når det gjelder fine salgstall for utstillende kunstnere, og kaller det magisk.

Salget foregikk over noen få ettermiddagstimer på lørdag og tre timer på søndag. Wartiainen forteller at hennes sønn Thomas knapt fikk sett eller snakket med gjestene, fordi han måtte ordne salgene.

- Det var ganske hektisk her til tider, sier hun.

Hemmelig salgssum - Har du noen idé om hvor mange penger det dreier seg om?

- Nei, vi har ikke en gang rukket å tenke på det. Dessuten er vi blitt anmodet av Dronningen om ikke å gå ut med det tallet, forklarer Eirin Wartiainen.

Det er uansett ikke snakk om småpenger. De 32 grafiske verkene, som er trykket opp i små serier, er prissatt fra 2500 til 8500 kroner. Noe som betyr at Dronning Sonja har omsatt for minimum 625 000 kroner allerede. Trolig ligger foreløpig omsetningsbeløp på over millionen.

Boost for Kragerø Ifølge gallerieieren er det ikke bare galleriet som har hatt stor glede av Dronning Sonjas utstilling og besøk til byen sist fredag og lørdag.

- Hele byen har faktisk hatt en betydelig omsetningsøkning denne helga. Det var jo fryktelig mange mennesker her, sier Eirin Wariainen.

POPULÆR KUNST: Et eksempel på Dronning Sonjas grafikk, som altså har blitt usedvanlig populær kunst. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
POPULÆR KUNST: Et eksempel på Dronning Sonjas grafikk, som altså har blitt usedvanlig populær kunst. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer