Dronningen på vift med Harry Potters mamma

Storbritannias dronning Elizabeth moret seg kongelig, da hun torsdag diskuterte trylledrikker og flygende sopelimer med Joanne K. Rowling. Rowling er forfatteren bak barnebøkene om Harry Potter.

De to kom i prat, da dronningen torsdag var gjest hos den britiske forlagsbransjen. Hun besøkte i den forbindelse London-forlaget Bloomsbury, som tok sjansen på å gi ut Rowlings første Harry Potter-manus, og som opplevde en helt uventet milliardsuksess.

Til nå er det solgt mer enn 60 millioner Harry Potter-bøker i 200 land verden over. I november får den første filmen om den ungen trollmannslærlingen premiere, med barnestjernen Daniel Radcliffe i hovedrollen.

Dronning Elizabeth har selvsagt gjort seg kjent med Harry Potter, og fortalte Joanne Rowling at hun selv som barn var veldig glad i å lese. -Det har jeg hatt både glede og nytte av, for jeg har mye jeg må lese i jobben, og det går kvikt unna, tilføyde dronningen.

Den britiske forlagsbransjen er for øvrig vel verdt et dronningbesøk: Den sysselsetter 36.000 mennesker, har en årsomsetning på fire milliarder pund (52 milliarder kroner), og bidrar både til solide eksportinntekter og til at stadig flere turister lokkes til landet.

(NTB)

POTTER-PRAT: Dronning Elizabeth II fant tonen med Harry Potters «mor» JK Rowling, og utgiver Emma Matthewson.Foto: SCANPIX/AP