NYE TONER: Hillary Clinton ønsker å framstå som varm og kjærlig mormor i sitt nye forsøk på å bli USAs neste president. Foto: REUTERS/Kathy Willens/Pool
NYE TONER: Hillary Clinton ønsker å framstå som varm og kjærlig mormor i sitt nye forsøk på å bli USAs neste president. Foto: REUTERS/Kathy Willens/PoolVis mer

Dronningens nye klær

Hillary Clinton prøver å legge om stilen for å bli USAs neste president.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Sjelden har en kunngjøring av at en kandidat stiller til presidentvalget i USA kommet mindre overraskende. Hillary Clinton, den tidligere førstedame, senator og utenriksminister, har vært demokratenes ukronede dronning i årevis. Nå har hun endelig varslet at hun vil stille, og hun planlegger å bruke vanvittige 2,5 milliarder dollar (om lag 20 milliarder kroner) på å vinne.

Selv om hun foreløpig står uten seriøse utfordrere og ser ut til å kunne seile inn til overlegen seier i partiets nominasjonsvalg, er det langt fra sikkert at det blir medvind hele veien. To store spørsmål melder seg. Hvorfor vil hun bli president? Og vil velgerne oppfatte henne som ærlig, ekte og empatisk nok til å gi henne tillit?

Siden hun gikk av som utenriksminister for drøyt to år siden er hun blitt langt mindre populær. Den gangen svevde hun over den smålige, politiske kranglingen i Washington. Siden har hun havnet i hardt vær for blant annet håndteringen av terrorangrepet i Benghazi, pengene som strømmet inn til ektemannens Clinton-stiftelse fra utenlandske regimer, svimlende høye talehonorarer og bruken av privat epost da hun var utenriksminister. Det har skapt et inntrykk av henne som en tidvis paranoid, grådig og elitistisk politiker som mener hun har rett til særbehandling og hemmelighold.

Clinton blir ofte omtalt som en pragmatisk sentrumspolitiker, og det er ikke sikkert hun vil driste seg til å lansere offensive visjoner. Imidlertid må hun overbevise amerikanske velgere om at det er avgjørende at nettopp hun blir president nå. Hvis ikke, kan hun fort tape selve presidentvalget dersom republikanerne klarer å nominere en kandidat med bred appell. Nå vil hvert eneste steg Clinton tar, bli gransket med den kraftigste lupen. Skifter hun kurs, eller fortsetter hun rett framover og prøver å vinne på samme vis som mislyktes i nominasjonskampen mot Barack Obama i 2008? Har hun forandret mening om utenrikspolitikken siden hun var utenriksminister? Ønsker hun en økonomisk politikk på linje med Barack Obama, eller som ektemannen, eller som den mer venstrevridde senatoren Elizabeth Warren?

Så langt gjør Hillary Clinton alt for å unngå at nominasjonskampen skal framstå som en signingsferd. I 2008 var hun også storfavoritt, men tapte mot den ferske senatoren Barack Obama. Den gangen framsto Clinton i altfor stor grad som om hun hadde fortjent det demokratiske kandidaturet. I stedet for lansere kandidaturet gjennom en storslått tale foran tusenvis av jublende tilhengere, kunngjorde hun det hele på sosiale medier før hun dro direkte til Iowa - delstaten som holder det viktige, første nominasjonsvalget - for å møte velgere i små grupper. Dette er trolig en klok strategi. Hillary mangler nemlig den unike evnen både ektemannen Bill og Barack Obama har til å trollbinde svære folkemengder. I stedet er planen at hun skal møte velgere i intime settinger der hun kan bruke humor, ydmykhet og sine store politiske kunnskaper til å overbevise, skriver flere amerikanske medier basert på samtaler med rådgiverne hennes.

Hillary Clinton vil på den måten forsøke å forandre inntrykket offentligheten har av henne. Fra å være den kjølige, kalkulerende, politiske maskinen i buksedress, som hun framsto som i 2008, skal hun nå bli varm, spontan kvinne som virkelig kan slåss for vanlige amerikanere. I stedet for å framstå som en kvinne som driver valgkamp som en tradisjonell mannlig politiker, slik hun gjorde i 2008, skal hun nå forsøke å begeistre velgerne med den historiske muligheten til å stemme fram USAs første kvinnelige president. For å mildne det offentlige bildet vil hun trolig også gjøre mye for å framstå som en varm og kjærlig mormor til lille Charlotte, som ble født i fjor. Pocketutgaven av boka «Hard Choices», som hun ga ut i fjor om tida som utenriksminster, kom ikke helt tilfeldig ut denne helga. Det er heller ikke tilfeldig at hun har lagt til noen ny linjer. «Jeg er mer overbevist enn noensinne om at framtida i det 21. århundre vil avhenge av vår evne til å sikre at barn født i Appalachene eller Mississippi-deltaet eller i Rio Grande-dalen vokser opp med de samme sjansene til suksess som Charlotte», skriver Clinton.

Så spørs det bare om amerikanske velgere, som har sett mye av Clinton i den amerikanske offentligheten i flere tiår, lar seg begeistre av den demokratiske dronningens nye stil.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.