Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dronningens utvalgte

Dronning Sonja har flaks! Skjønt, det er knapt tilfeldig at hun har valgt arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen som guide i Roma i dag, der hun er med og feirer at 40 år er gått siden professor Hans Peter L'Orange opprettet Det norske institutt, flere tusen norske studenters og forskeres veiviser til Romas kultur.

Thomas Thiis-Evensen, framfor noen Romas herold, blant annet som leder for arkitektstudentenes ekskursjoner gjennom 25 år.

I dag skal Sonjas oppleve denne ustyrlige entusiast.

  • For hvem kjenner Roma så godt? Hvem mikser historiens tunge tall og verk med frekke anekdoter og forte digresjoner? Hvem overdøver Romas rasende morgentrafikk med kraftig stemme og tettpakket kunnskap? Hvem snor seg så kjapt mellom scootere og sportsbiler at hans følge fort kunne ende som statistikk? Hvem sniker seg gjennom sperringer med større sjarm, like freidig kokett som Wenche Foss og snakker inntil vaktene for tredje gang jager ham ut? Hvem kjenner bedre de beste, men ikke dyreste, kafeer? Der han inntar livsnytende måltider og tar siesta til neste.
  • Han poder Roma-kjærligheten inn i studentene.

Thomas Thiis-Evensen er den suverene Roma-ekspert. Jeg har selv opplevd ham på arkitektstudentenes Roma-utflukt. En uke så pakket av opplevelser og tempo, at man i hvert fall den andre dagen verken møter tissetrengt, sulten eller i bakrus.

Og det var nettopp instituttets grunnlegger, professor L'Orange, som lærte Thiis-Evensen som ung student å elske Roma. Han ble L'Oranges disippel og gullgutt. Det ble naturlig at det var han som overtok, da professor Christian Norberg-Schulz sluttet med Roma-ekskursjonene.

Hva dronningen får oppleve i dag? Se det er hemmelig, men ser man et par fly lavt gjennom Romas utrolige historie, er det dem.

Dronningen får intense timer med hjerneceller i givakt.

Kuriøst ville det være om hun fikk stikke hånden inn i sannhetens munn, Bocca della Verita, der hånden blir klippet av, har man løyet. Og får dronningen behov for «å vaske hendene», som det skal hete i de kretser, la det skje i Café Sant Eustachio med Romas beste kaffe, takket være smakssterke rotter på Java som først har plukket og slukt de fineste kaffebønnene og så skitt dem ut igjen! En av professorens digresjoner.

Men viktigst av alt, dronning: La forfengeligheten fare. Ta de gode skoene!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media