Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Yngve Vogt, «Tilfeldig!»

Dropp lotto neste uke!

Det vil ta deg 100 000 år å vinne.

BOK: Vet du hvor stor sannsynlighet det er for å få vinnerekken i Lotto om du bruker samme tallrekke hver eneste uke? Jo, ganske nøyaktig 5 379 616 uker, altså litt over 100 000 år. Det ser ikke lysere ut om du trykker på pantelotteriet neste gang du panter en flaske.

Dette – og veldig mange andre «fun facts» og andre fakta - kan du finne i Yngve Vogts bok «Tilfeldig!». Den handler om tilfeldigheter som ikke er tilfeldigheter, og at det vi tror er lovmessigheter, like godt kan være tilfeldigheter. Her er det mange overraskende og til dels skremmende fakta.

Feilmarginer

Eksempelvis er det statistisk sett langt større grunn til å stole på klimaforskere enn de daglige værmeldingene, der det siste kan være avhengig av noe så tilfeldig som at en sommerfugl flagrer lett med vingene på den andre siden av jordkloden.

Du får innsikt i den prosentvise feilmarginen fastlegen aldri opplyser deg om, når du får en beskjed om at du kan være alvorlig syk – eller like godt når vedkommende friskmelder deg.

Mens det å kaste mynt og kron slett ikke beror på tilfeldigheter, men en streng lovmessighet. Og at du overhodet ikke kan stole på en aksjemegler som skråsikkert anbefaler deg hvilket fond du burde investere i.

Glimrende pedagog

Stokastikk er læren om tilfeldigheter, og stokastiker Yngve Vogt er en underlig skrue. Han forteller at hans største lykke i barndommen var da faren kom hjem med Statistisk årbok, og gutten hev seg over sitt yndlingstema, som var oversikten over forventet levealder.

Vogt er en er en glimrende pedagog når han med den største letthet – og litt vel mange morsomheter – tar oss gjennom stokastikkens mange mysterier.

Vi får innsikt i forsikringsselskapenes historie og deres innfløkte beregner, i strømforbruk, mutasjoner, arvematerialet, kopieringsfeil og tilfeldigheter. Han vier et kapittel til kjernefysikk, der professor Sunniva Siem fastslår at «alt i kjernefysikken er avhengig av tilfeldigheter. Absolutt alt!».

Psykologi

For en humanist som meg er det ikke alltid like lett å henge med. Eksempelvis når Vogt med stor entusiasme og innfløkte regnestykker viser den statistiske sannsynligheten for at et barnekull på seks skal bestå av fire jenter og to gutter (20 prosent, om noen er interessert).

image: Dropp lotto neste uke!

Eller hvor stor sannsynlighet det er for å vinne vinlotteriet på jobben. Ved siden av tall, er det mye psykologi. Mest interessant er hvor ulikt vi fortolker ord som sannsynlighet og prosent. Det gjelder særlig klimaendringer – der klimaskeptikere kan tolke sannsynlighetsberegninger på 80 prosent som svært lite sannsynlig.

Vogt krydrer også boka med morsomme anekdoter. Som da kunstsamler og skipsmekler Rolf Stenersen reiste til Monte Carlo for å studere hvordan han kunne vinne, og etter en uke heller endte opp med å kjøpe aksjer i casinoet. For er det én ting denne boka lærer deg, så er det at det IKKE lønner seg å satse på lotto eller tipping om du drømmer om å bli rik.

Hele Norges coronakart