Anmeldelse: Yngve Vogt, «Tilfeldig!»

Dropp lotto neste uke!

Det vil ta deg 100 000 år å vinne.

Dropp lotto neste uke!
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Vet du hvor stor sannsynlighet det er for å få vinnerekken i Lotto om du bruker samme tallrekke hver eneste uke? Jo, ganske nøyaktig 5 379 616 uker, altså litt over 100 000 år. Det ser ikke lysere ut om du trykker på pantelotteriet neste gang du panter en flaske.

Dette – og veldig mange andre «fun facts» og andre fakta - kan du finne i Yngve Vogts bok «Tilfeldig!». Den handler om tilfeldigheter som ikke er tilfeldigheter, og at det vi tror er lovmessigheter, like godt kan være tilfeldigheter. Her er det mange overraskende og til dels skremmende fakta.

Feilmarginer

Eksempelvis er det statistisk sett langt større grunn til å stole på klimaforskere enn de daglige værmeldingene, der det siste kan være avhengig av noe så tilfeldig som at en sommerfugl flagrer lett med vingene på den andre siden av jordkloden.

Du får innsikt i den prosentvise feilmarginen fastlegen aldri opplyser deg om, når du får en beskjed om at du kan være alvorlig syk – eller like godt når vedkommende friskmelder deg.

Mens det å kaste mynt og kron slett ikke beror på tilfeldigheter, men en streng lovmessighet. Og at du overhodet ikke kan stole på en aksjemegler som skråsikkert anbefaler deg hvilket fond du burde investere i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer