Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dropp NRK-sporten

NRK er i en akutt pengekrise. Hver dag taper institusjonen nesten 300000 kroner - hver uke forsvinner to millioner. I den farten er det et tidsspørsmål før det ikke er lisenspenger nok til å betale lønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk kan se sport og underholdning på TV2 og andre kommersielle kanaler. NRK kan snu skuta ved å kutte slike sendinger, mener professor Rolf Høyer.

- En administrerende direktør i en hvilken som helst annen profesjonell bedrift måtte ha gått hvis det ble drevet med underskudd som i NRK, sier professor Rolf Høyer ved BIs Senter for medieøkonomi til Dagbladet.

De unyttige

Høyer nevner tre måter å komme i balanse på:

- Spare penger - f.eks. ved å si opp unyttige ansatte, ikke kjøpe eller gjøre kostbare ting, eller å selge unna eiendeler. Det er i første omgang sports- og underholdningsprogrammene som er naturlige nedskjæringsområder, for her er det store kostnadsbesparelser å hente, påpeker Høyer.

Han mener folk allerede kan se dette i kommersielle kanaler.

Mandag diskuterte NRKs nye styre et innspill fra styremedlem Christian Thommessen, som har beregnet NRKs investeringsbehov i nær framtid til mellom to og fire milliarder kroner. Ingen vet hvordan NRK skal få tak i slike beløp.

Og mens styret diskuterer de enorme summene, øker underskuddene på den daglige driften i ekspressfart.

Styreleder Torger Reve har sagt at NRK skal være i balanse i 2001. Det betyr at årets underskudd på mellom 85 og 100 mill. må spares inn i løpet av neste år. Det er også åpent om styret kan akseptere et så stort underskudd på årets regnskap.

Hva vi vil

Professor Høyer har liten sans for Christian Thommessens investeringsforslag, som ble presentert i Dagens Næringsliv sist lørdag.

- Før man snakker om å investere noe som helst, må eierne, altså folket, finne ut hva vi vil med NRK. Jeg synes forslaget til Christian Thommessen var overilet i forhold til at det ennå ikke er tatt noen beslutninger om NRKs framtid, sier Rolf Høyer.

Hvilke tiltak det nye styret setter i gang, gjenstår å se, men NRK kommer ikke ut av uføret uten å slanke staben. Derfor er det nettopp satt ned en arbeidsgruppe med interne parter i NRK som nå jobber med en nedbemanningsstrategi.

NRKs Tverrfaglige Forening (TF), som organiserer 1000 medarbeidere, reagerer sterkt på ledelsens håndtering av økonomien. I siste nummer av internbladet TF-Bulletin skriver foreningen:

«At økonomien har fått lov til å utvikle seg i en så uheldig retning som den har gjort oppfattes av de ansatte som et uttrykk for manglende dyktighet hos ledelsen.»

Rett før Willoch måtte gå som styreleder, skrev NRK til sin eier Kulturdepartementet at de håper på økte inntekter fra 10000 nye lisensbetalere i 2001. Men det gir bare 17 millioner kroner i kassa - med dagens tempo er de pengene tapt på ni uker.

VIL HA BORT SPORTEN: Professor Rolf Høyer mener NRK må kutte ut sport og underholdning for å få orden på økonomien.