«Our Planet»:

Dropp påskekrimmen. Denne er skumlere, finere og bedre

Påsken og planeten i åtte akter.

VÅR PLANET (OUR PLANET): Åtte episoder på Netflix som må få alle mennesker til å fatte at Moder Jord trenger vår hjelp, NÅ! Video: Netflix Vis mer
Kommentar

Påsken står for døra. En tid for avslapping, familie, middager og den gode samtalen. Og den dårlige, ikke minst. Der hvor det skal være gode miner, er det også mange sure. Samvær på tvers av generasjoner kan gå bra, akkurat som vi kan løse klimaproblemet. Det krever bare litt innsats. Et godt sted å starte, er å skrote påskekrimmen og strømme seg gjennom høytiden med Netflix' nye «Our Planet».

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer

Klima- og miljøpreik er nemlig vriene saker, og i vinden som aldri før. Du er antakelig dømt til å sneie innom temaet i påsken. Da gjelder det å passe på. Vindkraft-diskusjoner og kraftutveksling trenger bare gå to runder på Facebook før landssvik og sammenlikningene med okkupasjonstida melder seg. Å si nei til oljeutvinning i Lofoten, Vestrålen og Senja er å si nei til arbeidsplasser, velferdsstat - og antakelig en porsjon til med påskelam.

Alt var mye bedre før, det kan vi alle være enige om. Nå kan vi dessverre også konstatere at alt blir litt vanskeligere framover. Nettstedet carbonbrief.org har regnet ut av de som blir født i dag, må slippe ut åtte ganger så lite CO2 i løpet av livet som besteforeldregenerasjonen (født i 1950). Ja, så du skal kanskje gå til skianlegget i morgen, og traske bakkene opp? Klima og miljø-debatten trenger litt nedkjøling, litt perspektiv. Og litt David Attenborough.

«Our Planet» er en en kraftanstrengelse av en naturserie, som fanger naturscener du ikke visste eksisterte - langt mindre trodde var mulig å filme. Den varme stemmen til David Attenborough er trygg og gjenkjennelig . Men innrammingen denne gangen er annerledes. Hensikten er ikke bare å vise det vakre, men å formidle hva som står på spill. Samspillet i naturen som evolusjonen har finstilt gjennom tusenvis av år, står midt i en sjette masseutryddelse. Isbreene kalver, flokkene blir mindre. Mennesker og husdyr utgjør nå 96 prosent av alt dyreliv, ville dyr bare fire prosent. Det stabile klimaet på jorda de siste ti tusen årene, som har vært grunnlaget for menneskelig sivilisasjon, er i rask forandring. Det påvirker ikke bare naturen, det påvirker også oss på en helt fundamental måte. Vi er avhengige av den.

VÅR PLANET: «Our Planet» er en en kraftanstrengelse av en naturserie. Den kan redde påsken din. Foto: Granger/REX Apollo 11: Jorda, 1969
VÅR PLANET: «Our Planet» er en en kraftanstrengelse av en naturserie. Den kan redde påsken din. Foto: Granger/REX Apollo 11: Jorda, 1969 Vis mer

Til tross for dette, er naturen fortsatt uendelig vakker og fascinerende. Dansende fugler i regnskogen, hoppende gnukalver, isbjørnunger som ligger og koser seg på arktisk sommeris - som kanskje vil forsvinne i løpet av deres levetid. Serien viser hva vi kan bevare, dersom vi kutter klimautslipp og bremser det kritiske tapet av biologisk mangfold.

Ingenting binder oss mennesker sammen som å sitte helt stille, holde kjeft og se noe bra på tv. Nesten sju timer med pur naturlykke på tv, det kan ikke blir bedre. Kanskje blir til og med klima- og miljødebattene litt mindre hatske etterpå. God påske!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.